Bulut teknolojisi, internet tabanlı bir hizmet modeli olarak bilgisayar kaynaklarının sağlanması, yönetilmesi ve depolanması için kullanılan bir kavramdır. Bu teknoloji, kullanıcıların internet bağlantısı üzerinden uzaktaki sunuculardaki (veri merkezleri) sanal kaynaklara erişim sağlamasını ve bu kaynakları kullanmasını mümkün kılar. Bulut teknolojisi, fiziksel bilgisayarların veya sunucuların yerel olarak elde bulundurulmasına gerek kalmadan, paylaşımlı bir altyapı üzerinden hizmet sunar. Ekonomilerin bilgiye dayandığı bir çağda yaşıyoruz. Bilgi bugün bir değerdir ve onu nasıl paylaştığımız başarımızın boyutunu belirler. Bilgi paylaşma ve değiş-tokuş şeklimizde gelişmeler kaydettik. Ancak oyunun kurallarını değiştiren asıl olay bulut teknolojisi çözümlerinin ortaya çıkması oldu.
Popüler olarak bulut olarak da adlandırılan bulut bilişim veya teknoloji, bilgileri depolama ve paylaşma şeklimizi yeniden tanımladı. İnternetin yepyeni bir boyutunu paylaşmak ve açmak için fiziksel bir cihaz kullanmanın sınırlarını aşmamıza yardımcı oldu.
Ancak bulut bilişim, herkesin bahsettiği ama sadece bir avuç insanın anladığı o bilmecelerden biri gibidir. Bulut, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir jargon haline geldi, ancak birçok kişi kendilerini “bulut teknolojisi nedir ve bulut nasıl çalışır?” diye sorarken buluyor.
Öyleyse, temelleri inceleyelim ve neleri ortaya çıkarabileceğimizi görelim.
BULUT TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Bulutun ne anlama geldiğini ve bulutun ne yaptığını anlamak için önce bulutu tanımlayalım ve basitleştirelim.
Bulut, internette var olan sanal bir alandır. İnsanların yazılım, uygulama ve dosya gibi dijital kaynaklarını yerleştirebilecekleri bir depolama alanıdır. Yani basitleştirilmiş bir ifadeyle bulutun internet üzerindeki sanal depolama alanı olduğunu söyleyebiliriz.
Pek çok insan bulut teknolojisi ile interneti karıştırıyor. Ancak, bulut internetin yalnızca bir parçasıdır ve tamamı değildir.
Peki bulut teknolojisi nasıl çalışır? Bulut bilişim teknolojisi, insanların sanal alanda depolanan dijital kaynakları ağlar (genellikle uydu ağları) aracılığıyla kullanmalarına olanak tanır. İnsanların fiziksel konumlarına göre kısıtlama olmaksızın internet üzerinden bilgi ve uygulamaları paylaşmalarını sağlayacak.
BULUT BİLGİSAYAR NEDİR?
Bulut bilişim etrafında çok fazla hullabaloo var ve anlaşılır bir şekilde öyle. Bulut bilişimin masaya getirdiği, görmezden gelinmesi zor olan bazı önemli faydalar var.
- DAHA İYİ DEPOLAMA : Bulut depolama, herhangi bir fiziksel cihazın kapasitesi ile sınırlı değildir. Önceki depolama çözümlerinden farklı olarak, kapasite sınırlaması yoktur. Bu, daha iyi ve daha yüksek depolama alanı elde ettiğimiz ve bir cihazın belleğini yükseltme konusunda endişelenmemize gerek olmadığı anlamına gelir.
- DAHA İYİ ÖLÇEKLENEBİLİRLİK : Değişken bant genişliği gereksinimlerine sahip birçok şirket var. Bulut onlar için yararlı bir araçtır, çünkü gerektiğinde uzak sunuculardan çizim yaparak ölçeklenmelerine olanak tanır. Benzer şekilde, gerektiğinde kolayca küçültebilirsiniz. Bu ölçeklenebilirlik genellikle “büyüyen markaların CIO’ları tarafından operasyonel çeviklik” olarak anılır ve başarısından dolayı itibar görür.
- UZAKTAKİ KULLANICILARLA DAHA RAHAT İLETİŞİM : Günümüz ekonomisi, çalışanların birden fazla uzak konumdan iş arkadaşlarıyla çalışma bilgisine sahip olmalarını gerektirir. Bulut bilişim, dünyanın herhangi bir yerinden dijital kaynakları paylaşmayı ve bunlara erişmeyi kolaylaştırır. Bu, küresel ekipler arasında daha iyi işbirliğine yol açar.
- UYGUN FİYATLIDIR : Teknoloji bulut bilişim, depolama amaçları için fiziksel donanım ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu da şirketlerin sermaye harcamalarını azaltır. Bu fonlar daha sonra başarıya giden yeni yollar açmak için inovasyona veya araştırma ve geliştirmeye tahsis edilebilir.Hâlâ temellerini bulmaya çalışan küçük şirketler için yazılım satın almak pahalı olabilir. Bunun yerine, bu tür şirketler yazılımı buluttan kullanım başına ödeme temelinde kullanabilir. Daha çok bir hizmeti satın almak yerine kiralamaya benzer.
Bulut Bilişim Hizmet Modelleri Nelerdir
- IaaS – Hizmet Olarak Altyapı : Hizmet Olarak Altyapı veya IaaS, işletmelerin; bu internet altyapılarını satın alma ve yönetme gereği duymadan; depolama alanı, serverlar ve bağlantılar gibi önemli özelliklere erişilebilmesini sağlar. IaaS, ağ üzerinden standartlaştırılmış bir hizmettir ve temel bir bilgi işlem ve depolama alanı sunar. Bu model veri merkezi alanı, depolama sistemleri, ağ cihazları, sunucular vs. sağlayarak firmaların iş yükünü kolaylaştırır.
- PaaS-Hizmet Olarak Platform : PaaS, IaaS üzerine kurulmuş bir sistemdir. Burada bulut sağlayıcıları, uygulamaları geliştirmek ve test etmek için gerekli olan, hem bulut yazılımı hem de ara katman yazılımı ve işletim sistemleri gibi donanım altyapısı bileşenleri olan bilgi işlem kaynaklarını sağlar. PaaS ortamı, bulut kullanıcıları; gerekli ekipmanın kurulumu ve bakımı ne olursa olsun; veri kümelerini, geliştirme araçlarını ve iş analitiği uygulamalarını yüklemesine ve barındırmasına olanak tanır.
- SaaS- Hizmet Olarak Yazılım : Bulut hizmetleri hakkında konuşurken çoğu insan bir hizmet olarak yazılım sağlayıcılarını düşünür. Hizmet olarak yazılım sağlayıcıları, talep üzerine müşterilere tamamen işlevsel web tabanlı uygulamalar sunar. Uygulamalar genellikle kurumsal kullanıcılara yöneliktir ve web konferansı, ERP, CRM, e-posta, zaman yönetimi, proje takibi ve daha fazlasını içerebilir. SaaS çözümleri için ödeme modelleri, abonelik tabanlı, kullanım için ödemeli veya ücretsiz olabilir. SaaS çözümlerinin faydalarına gelince; hızlı ölçeklenebilirlik, internetin olduğu her yerden erişilebilirlik, altyapı sorunlarının ihmal edilmesi, bakım ve desteğin bir arada sunulması örnek olarak verilebilir.
Ne Düşünüyorsun?
Yorumları Göster / Yorum Bırak