Yükleniyor

301 Yönlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır?

svg14 Ağustos 2023WebGenelYazılımOğuzhan ÖRGE

               301 yönlendirmesi Nedir? Sorusuna cevap vermeden önce yönlendirmenin ne olduğunu anlatmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum. Yönlendirme, en basit tanımıyla bir web sayfasının başka bir web sayfasına yönlendirmesi işlemidir.

               301 yönlendirme ise “Kalıcı yönlendirme(Permanent Redirect)” anlamına gelir. Web sitenizdeki içeriğinizi değiştirmeye veya başka bir projeye yönelmeye karar verdiğinizde 301 yönlendirmesini kullanırız. Bu sayede, eski bir web sayfasına girmek isteyen bir kullanıcıya 404 hata sayfasını göstermektense ilgili bir web sayfasına yönledirmiş oluruz.

Bu işlem sayesinde sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar, farklı da olsa başka bir web sayfasına yönlendirileceği için, sayfayı terk etme oranlarını düşürmek mümkündür. Çünkü 404 hata sayfası ile karşılaşan bir kullanıcı sitenin daha tamamlanmamış olduğunu düşünüp başka bir siteye geçebilir.

Sitenizdeki içeriği ve linkleri değiştirmek, arama motorları tarafından hoş karşılanan bir durum değildir. Daha öncesinde arama motoru tarafından indexlenmiş ve başka sitelerden link almış sayfalarınızın URL yapısını değiştirdiğinizde, insanlar o sayfaya ulaşamaz. Eski sayfaların adreslerini yeni bir adrese kalıcı olarak yönlendirdiğinizde, zararı minimuma indirerek sitenize gelen ziyaretçileri yönlendirmiş olursunuz. 5 yönlendirme türü olsa da günümüzde 2 tanesi en yaygın kullanılan yönlendirme türüdür:

  • 301 yönlendirme: Linkin kalıcı olarak başka bir sayfaya yönlendirilmesi anlamına gelir.
  • 302 yönlendirme: Linkin geçici olarak başka bir sayfaya yönlendirilmesi anlamına gelir.

301 yönlendirmesi eski sayfanın artık kullanılmamakta olduğunu gösterir. 302 yönlendirmesi ise yeni sayfanın geçici bir sayfa olduğunu ve eski sayfanın tekrar aktive edileceği durumlarda kullanılır.

İhtiyaçlarınıza göre 301 yönlendirmesi yapabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Eğer sitenizi WordPress ile geliştirdiyseniz bir eklenti ile yapmak çok kolaydır. Apachi server için .htaccess ile yönlendirme yapabilirsiniz.

301-Yonlendirmesi-Nedir-Nasil-Yapilir

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

Farklı sunucu tiplerine göre farklı 301 yönlendirmesi yöntemleri bulunmaktadır.

Linux Hosting 301 Yönlendirmesi

.Htaccess

Bu tür yönlendirme, .htaccess dosyasını değiştirerek yapılmaktadır. .Htaccess dosyası, birçok şeyi yapmanızı sağlayan, sunucu tarafından okunan bir config (yapılandırma) dosyasıdır.

En büyük artısı ise, yönlendirme desenlerini gerçekleştirebilmemiz ve tek bir kod satırı ile 301 yönlendirmesi yapabilmemizdir.

Redirect 301 /eski-sayfa.html /yeni-sayfa.html

//veya

Redirect 301 https://yeni-site-adi.uzantı

Şeklinde yapılabilir.

Meta Tag

HTML kodlarının arasına aşağıdaki kodu ekleyerek 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Bu kod<HEAD> tagine yazılmak zorundadır.

<meta http-equiv="refresh" content="2;url=http://yeni-site.uzantisi/" />

PHP

Bu tür yeniden yönlendirme doğrudan PHP programlama düzeyinde yapılır ve bu nedenle kodu yeniden yönlendirmek istediğimiz belirli bir URL’nin içine yerleştirmeniz gerekir.

Aşağıdaki kod bloğunu index.php dosyanızın içerisine ekleyerek 301 yönlendirmesi yapabiirsiniz.

<?php

header(“HTTP/1.1 301 Moved Permanently”);
header(“Location: https://yeni-site.uzantisi/”);
exit();

?>

Windows Hosting 301 Yönlendirmesi

Web Config Dosyası

Windows hosting paketlerinde bulunan config dosyasıyla 301 yönlendirmesini yapabilirsiniz. Aşağıdaki kodu eklemeniz yeterli olacaktır.

<system.webServer>

<httpRedirect enabled=”true” destination=”http://yonlenecek-site.uzantisi” httpResponseStatus=”Permanent” />

</system.webServer>

Meta Tag ile 301 Yönlendirme

Aynı Linux hosting paketlerinde olduğu gibi Windows hosting paketlerinde de HTML kodları arasına aşağıdaki komutu ekleyerek 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Komutu, <HEAD> kısmına yazmamız gerekiyor.

<meta http-equiv=”refresh” content=”2;url=http://yonlenecek-site.uzantisi/” />

WordPress’te 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

WordPress’te çoğu alanda olduğu gibi, 301 yönlendirmesi ayarlamanın da birçok yolu mevcuttur. 301 yönlendirmesi yapmanızda yardımcı olacak WordPress eklentileri işinizii görecektir.

Redirection ve Yoast SEO

Yönlendirme işlemini gerçekleştirebileceğiniz çok farzla eklenti WordPress’te mevcut. Ancak biz burada ik tanesini anlatmakla yetineceğiz.

Bu eklentilerden birini WordPress’e indirip, aktive ettikten sonra, eklentinin kurulum sihirbazını çalıştırmak için Araçlar -> Redirection demeniz gerekmekte.

Kısa Kurulum sihirbazından geçtikten sonra, ilk yönlendirmenizi gerçekleştirmek için Yönlendirmeler sekmesindeki Yeni Ekle düğmesine tıklayınız.

Bu alanda karşımıza 4 kısım çıkacak:

  • Kaynak URL: Yeniden Yönlendirmek istediğiniz URL adresini giriniz.
  • Sorgu Parametreleri: Bu kısımda bir değişiklik yapmayın.
  • Hedef URL: Bu ziyaretçileri almak istediğiniz yeni URL adresinizdir. Bir kullanıcı eski URL adresinizi ziyaret ederse, otomatik olarak bu adrese yönlendirilir.
  • Grup: Varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Ancak, farklı yönlendirmeler düzenlemek istiyorsanız yeni bir grup oluşturabilirsiniz

Ardından, kurulumu tamamlamak için Redirection ekle tuşuna tıklayın.

Sayfanız bu noktada yönlendirme yapmıyorsa, önbelleği temizleyin; yönlendirmenin başarılı olduğunu göreceksiniz.

301 Yönlendirmesi İpuçları:

  • Yönlendirme işlemi doğru şekilde yapılmalıdır, aksi halde sayfa erişilemez hale gelebilir.
  • Yönlendirme zinciri (sayfa A -> sayfa B -> sayfa C) oluşturulmamalıdır, çünkü bu kullanıcıları ve arama motorlarını karmaşık hale getirebilir.
  • Yönlendirmeler, her zaman en güncel ve doğru bilgiyi taşıdığından emin olunacak şekilde kullanılmalıdır.

Sonuç olarak, 301 yönlendirmesi web sitenizin sürekli değişen yapısında kullanıcı deneyimini ve SEO değerini korumak için oldukça önemlidir. Doğru şekilde uygulandığında, eski sayfa adresleri veya alan adı değişiklikleri gibi durumlar sizi arama motoru sıralamalarında ve kullanıcı memnuniyetinde olumsuz etkilerden koruyabilir.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    301 Yönlendirmesi Nedir? Nasıl Yapılır?