Yükleniyor

W3C (World Wide Web Consortium) Nedir?

svg21 Ağustos 2023WebGenelYazılımOğuzhan ÖRGE

Tekrardan merhaba arkadaşlar! Bugün sizler için W3C (World Wide Web Consortium) nedir? Ne İşe Yarar? W3C (World Wide Web Consortium) Standartları Nedir ve Neden Önemlidir? Nasıl Kullanılır? Sorularını cevaplayacağım.

İnternette gezindiğimiz sıralarda karşımıza çıkan bozuk görünüme sahip bir çok web sitesi ile karşılaşmışızdır. Bunun nedeni bu sitelerin W3C standartlarına uygun olarak kodlanmamış olmasıdır.

W3C, 1994 yılının sonlarında MIT ve CERN bünyesinde yer alan MTE’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) Timothy John Berners Lee tarafından kurulmuştur. Timothy John Berners Lee ilk olarak 1989 yılında CERN laboratuvarlarında yürüttüğü çalışmalarında HTML işaret dilini geliştirerek, “Dünya çapında ağ” olarak ifade edilen “www” (World Wide Web) bilgi paylaşım sistemini oluşturmuştur. Bir sonraki yıl ise ilk web tarayıcı yazılımını geliştiren kişi olarak karşımıza çıkmıştır.

W3C’nin açılımı World Wide Web Consortium’dur (Dünya Çapında Ağ Birliği). Kuruluşunda birçok ünlü ve gönüllü yazılımcının katkısı olmuştur. W3C, Web’in standartlarını belirleyen bir örgüttür. Bu standartların temel amacı HTML dilinin devamını sağlamak, HTML çıktılarının bütün tarayıcılarda ve cihazlarda (Bilgisayar,Mobil vb.) aynı çıktıyı vermesini sağlamaktır. Kurulma amacı dünya çapında ağ standartlarını belirlemek olan bu oluşum kurulduktan sonraki yıllarda HTML 4.01, PNG formatı, CSS 1 ve 2 gibi çalışmalar yayımlamışlardır.

W3C Ne İşe Yarar?

Giriş paragrafımızda bozuk görünüme sahip olan internet sitelerinin W3C standartlarına uygun olmadıkları için böyle gözüktüğünü söylemiştik. Peki neden?

Birçok sektörde standartlar olduğu gibi yazılımda da standartlar vardır. Aynı yüksekliğe sahip olmayan merdiven basamaklarından çıkmanın ne kadar sinir bozucu olduğunu bildiğinizi varsayıyorum. W3C Konsorsiyumu da işte tam bu sebeple sektörde bazı standartlar belirlemiş ve uygulamaya konmak üzere kaynaklar oluşturmuştur. Web geliştiricileri ve Tasarımcıları bukaynaklara sadık kalarak işlevsel, erişilebilir ve çapraz uyuma sahip siteler geliştirebilir.

W3C’nin Görevleri:

  1. Standartların Oluşturulması: W3C, web ile ilgili standartları belirlemek ve geliştirmek için çalışır. HTML, CSS, XML, SVG gibi temel web teknolojilerinin standartlarını oluşturur.
  2. Web Erişilebilirliği: W3C, web içeriğinin herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlamak için çeşitli erişilebilirlik yönergeleri ve standartlarını oluşturur.
  3. Web Güvenliği: Web üzerindeki güvenliği artırmak ve güvenli iletişimi desteklemek amacıyla protokoller ve yönergeler geliştirir.
  4. Web Uyumluluğu: Farklı tarayıcılar ve cihazlar arasında uyumluluğu sağlamak için standartlar oluşturarak web deneyiminin tutarlı olmasını amaçlar.
  5. Web Geliştiricilerine Kaynak Sağlama: W3C, web geliştiricilerine rehberlik etmek, eğitim materyalleri sunmak ve teknik belgeleri sağlamak yoluyla web teknolojilerine dair kaynaklar sunar.
  6. İnovasyon ve Araştırma: W3C, gelecekteki web teknolojilerini geliştirmek ve inovasyonu teşvik etmek amacıyla araştırmalar ve çalışmalar yapar.

Standartlar Neden Önemlidir?

W3C Standartları, geliştirdiğiniz sitenin büyümesi isteyen her yazılımcının mutlaka bilmesi ve uygulaması gereken çok önemli bir konudur.

Arama motorlarında her zaman en üst sıralarda gözükmek ve bu rekabetin içinde sürekli olarak var olabilmek bir sitenin varlığını sürdürmesi için bir zorunluluktur. Arama motorları web standarlarına uygun web sitelerine daha çok önem verirler. W3C kalite standartlarını yakalamak ve düzgün bir görünüm ile kullanıcıya ulaşmak Google tarafından her zaman desteklenmektedir. Farklı tarayıcılar için de yine W3C kalite standartlarının önemi büyüktür. Bunun nedeni ise aynı sitenin farklı tarayıcılarda değişik görünümler ortaya çıkarabilmesidir. Eğer W3C standart kontrolü yapılmamış ise o zaman site farklı tarayıcılarda sorunlara neden olabilir.

Ancak eğer site en yeni CSS kurallarına uygun hazırlanırsa kullanıcıya internet yolu ile aktarılan tüm bilgi çeşitleri her cihaza kaliteli bir şekilde ulaşır.

W3C Standartları Nelerdir?

  • HTML (Hyper Text Markup Language):  Hiper Metin İşaretleme Dili
  • MathML (Mathematical Markup Language): Matematiksel Biçimlendirme Dili
  • XHTML (Extensible HyperText Markup Language): Genişletilebilir Büyütülmüş Metin İşaretleme Dili
  • XML (Extensible MarkUp Language): Genişletilebilir Biçimlendirme Dili ile yazılmış dosyalar
  • SVG (Scalable Vector Graphics): Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri
  • PNG (Portable Network Graphics): Taşınabilir Ağ Grafiği

Mevcut standartlar sayesinde her bir kullanıcının benzer tecrübeleri edinmesi sağlanmaktadır.

Sitenizin W3C standartlarına uyumlu olup olmadığını öğrenmek için W3C Validator kullanmanız gerekiyor. Bu sayede geliştirdiğiniz web sitesinin ilgili standartlarda olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aldığınız hataları çözmeniz için temel CSS bilgisine sahip olmanız ise size kolaylık sağlayacaktır.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    W3C (World Wide Web Consortium) Nedir?