Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Visual Studio ve Microsoftun geliştirmiş olduğu iki farklı IDE(integrated development environment)’den, farklarından ve avantajlarından bahsedeceğim.
İsimlerinin neredeyse aynı olması ve aynı geliştirici tarafından geliştirilmiş olması çok fazla insanın kafasını karıştıran bir durumdur. Fakat, adları ortak da olsa birbirlerinden biraz farklı özelliklere sahiptirler.
Derinlere inmeden önce bu editörler arasındaki temel farkı anlatarak başlayalım. İkiside yazılım geliştirmek için kullanılsa da Visual Studio Code yapısı gereği rich text editor(zengin metin düzenleyici) iken Visual Studio tam teşekküllü bir entegre geliştirme ortamıdır.
Visual Studio Nedir?
İlk olarak 1997 yılında programlama araçları paketi olarak piyasaya sürülmüştür. Ancak günümüzdeki Visual Studio C# ve .Net için özel olarak Microsoft tarafından hazırlanmış bir geliştirme ortamıdır. Microsoft, esasen kendi geliştiricileri ve C# ve .Net kullanmak isteyen herkes için mümkün olduğunca kullanışlı bir IDE geliştirmek için yola koyuldu. Doğal olarak Azure gibi Microsoft ekosistemleri ile bütünleşti. Temel yazılımı zengin özelliklere ve araçlara sahip olsa da, Microsoftun veya üçüncü taraflarca geliştirilmiş ekstra eklentiler ile IDE’yi kendi isteklerinize göre geliştirmek mümkündür. C# ve .net geliştiricileri için kullanıma hazırdır.
“İntellisense ui”, “Tamamlanmış bir ide ve debugger” ve “Plug-inler” geliştiricilerin Visual Studio’yu düşünmesinin temel faktörleridir.
Visual Studio Code Nedir?
İlk olarak 2015 yılında piyasaya sürülen VS Code, Windows, macOs ve Linux üzerinde çalışan açık kaynak kodlu zengin bir metin düzenleyicisidir. Visual Studio’dan farklı olarak VSCode, daha iyi bir kodlama deneyimi için pluginlerden faydalanılması gereken çok daha hafif bir yazılımdır. VSCode’u uygulama geliştirmek için olduğu gibi kullanabilirsiniz, ancak oto tamamlama, syntax vurgulayıcı, kod linterleri ve akıllı compiler gibi bir IDE’den beklediğiniz bazı özelliklerin eksik olduğunu görebilirsiniz. VSCode, ihtiyaçlarına uyacak şekilde uygulama ortamını bükmesi gereken geliştiriciler için çok uygundur, çünkü büyük ihtimal yapmak zorunda kalacaklar.
“Güçlü ve çok dilli IDE”, “Hızlı” ve “Kutudan çıktığı gibi Front-end geliştirebilme”, tercih edilmesinin başlıca nedenleridir.
Visual Studio ve Visual Studio Code – Farklılıklar ve benzerlikler
Tercih yaparken aklınızda bulundurmak isteyeceğiniz farkları sizin için listeledik.
Oluşturma Ortamı ve Çıktı
Visual Studio’nun Derleme ayarları ve çıktı klasörleri, zengin metin düzenleyicide bulunmayan en önemli ve göze çarpan özelliklerden bazılarıdır. Genellikle, zengin bir metin düzenleyici kullanırken, kodu yazar ve ardından derlenmesi ve çalıştırılması için bir sunucuya gönderirsiniz. Bir IDE’de kodunuzu düzenleyicinin içinde derleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.
Debugging ve Breakpoints (Kırılma Noktaları)
İyi entegre edilmiş hata ayıklama araçları (debugging tools) altın değerindedir ve Visual Studio bu konuda ihtiyacınız olan tüm araçlara sahiptir. Kırılma noktaları yerleştirin, kodlar üzerinde adım adım ilerleyin vb. Mükemmel bir hata ayıklama aracıyla çalıştıktan sonra, bu araçların olmadığı bir ortama geri dönmek zordur.
VS’nun hata ayıklayıcısı kadar güçlü olmasa da, VS Code ile birlikte gelen debugger hala kullanışlıdır. Önemli bir nokta ise, VS Code’un debuggerı birçok dili kapsayacak şekilde kolayca genişletilebilir ancak VS’nun hata ayıklayıcısı ise C# ve .net ile çok daha güçlü olduğudur.
C# ve .NET uygulamaları için Proje Oluşturucu
Visual Studio’nun Project Builder, emrinizde olan güçlü bir araçtır. Bağlam parametrelerine sahip olmak, farklı kod alanlarını toplamak ve çeşitli projeler arasında geçiş yapmak, proje yönetimi ile daha kolay hale getirildi.
Azure Bulut Entegrasyonu
Azure cloud ile çalışıyorsanız, entegre bir bağlantı projenizi çok daha yönetilebilir hale getirecektir. Sadece Visual Studio’da bulunan bu entegrasyon, iki düenleyici arasında seçim yaparken belirleyici faktör olabilir.
Cross-stack Geliştirme için Açık Kaynak Platformu
Açık kaynaklı yazılım, VS Code’un geliştiricinin ihtiyaçlarına göre uyarlanabileceği anlamına gelir. Bunun için eklentiler geliştirmek ve başkalarının mevcut çalışmalarını dahil etmek daha kolaydır. Çapraz yığın geliştirme arıyorsanız veya farklı dillerde birden fazla proje üzerinde çalışıyorsanız, bu özelliği gözden kaçırmamalısınız.
Topluluk ve Profesyoneller Tarafından Geliştirilmiş Eklentiler
Zengin metin editörlerinin ana satış noktalarından biri, hafif olmalarıdır. Bu, kutunun dışında daha az özellik sundukları, ancak daha genişletilebilir oldukları anlamına gelir. VS Code, harika uzantılarla dolu bir Pazar yerine sahiptir. Bu uzantıları kullanarak düzenleyicinizi özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabilirsiniz.
Platformlar arası kurulum
VS, Windows ve macOS’ta çalışır, ancak VS Code, Linux’ta da çalışır. Bazen bu esnekliğe ihtiyacınız olabilir.
Sonuç Olarak
VS ve VS Code arasında hangisini seçeceğiniz sorusunda hangisine daha çok ihtiyacınız olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. İhtiyaçlarınız C# veya .net geliştirmeye özgüyse, Microsoft’un bu konudaki mükemmel IDE’sine kesinlikle güvenebilirsiniz. Öte yandan, cross-stack geliştirme arıyorsanız, son derece özelleştirilebilir bir zengin metin düzenleyicisi tercih edilebilir.
Ne Düşünüyorsun?
Yorumları Göster / Yorum Bırak