Yükleniyor

Sosyal Medya ve SEO

Merhaba arkadaşlar! bu makalede, sosyal medya SEO’sunun ne olduğunu, SEO’nuzu sosyal medya ile nasıl geliştireceğinizi ve hatta SEO’nun bunun karşılığında sosyal medyaya nasıl yardımcı olduğunu ele alacağız.

Sosyal SEO Nedir?

Sosyal SEO, arama görünürlüğünüzü ve organik arama sıralamanızı artırmak için sosyal medyanın dolaylı bir araç olarak kullanılması anlamına gelir.

Sosyal medya SEO’yu doğrudan etkilemese de, içeriğinizi sosyal medya kanallarında paylaşan kişilerden elde edilen sosyal sinyaller (beğeniler, paylaşımlar ve yorumlar), güven ve müşteri sadakati oluşturmaya, marka bilinirliğini ve görünürlüğü artırmaya katkıda bulunur ve bunların tümü dolaylı olarak artırmaya yardımcı olur.

Küçük bir işletmede, sosyal medya ve SEO genellikle aynı kişiye düşer – tabi eğer ayıracak zamanı olan biri varsa genelde bu konuda fazla bilgisi yoktur. Daha büyük şirketler de ise, sosyal medya ve SEO stratejiler farklı ekip üyeleri, departmanlar ve hatta dış ajanslar tarafından geliştirilir, yürütülür ve bağımsız pazarlama taktikleri olarak değerlendirilir.

Üstteki yazıyı okuduğunuzda birinin diğerinden çok daha üstün olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak konu dijital strateji hedeflerine ulaşmaya geldiğinde ikisi de eksik kalmaktadır.

SEO-Nedir

Sosyal Medya SEO İçin Neden Önemli?

SEO, ürün veya hizmetinizi arayan kişilerin internette yaptığı aramalarda ortaya çıkması ve onları web sitenizi ziyaret etmeye ikna etmesi için web sitenizi optimize etmekle ilgilidir. Sosyal medya da aynı şeyi yapar – adınızı ve içeriğinizi teklifinizle ilgilenen insanların önüne çıkarır.

“Ama vermiş olduğumuz hizmet ciddi, TikTok dans videoları çekemeyiz veya müşterilerimizin fotoğraflarını yayınlayamayız.”

Sizin de aklınıza üstte yazana benzer bir düşünce geçtiyse yazının geri kalanını okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Bu veya buna benzer sözleri çok duyuyoruz. Sosyal medyanın arka plana atılma sebebi SEO’nun insanlara daha açık ve daha mantıklı gelmesi. Çünkü SEO, temelinde en iyi sorguları belirlemek için verileri kullanmak ve ardından bu sorguların etrafında içerik üretmekle ilgilidir. Hangi sektörde olursanız olun, potansiyel müşterilerimiz her gün Google’ı kullanıyor ve hepimiz ilk sayfada hatta ilk sıralarda olmak istiyoruz.

Ancak sosyal medya platformlarınında büyük ölçüde aynı şekilde çalıştığını biliyor muydunuz?

Bütün büyük sosyal medya uygulamaları, içerisindeki içerikleri sınıflandırmak için hashtag’leri, anahtar kelimeleri veya her ikisini de kullanıyor. Kullanıcılar, hashtag’leri veya konuları hesapları takip ettikleri şekilde takip edebiliyor ve etkileşime girdikleri her gönderi (beğenmek, yorum yapmak) içerisinde bulundukları platforma neyi beğendiklerine dair bilgi veriyor.

Ardından platform, kullanıcıya takip etmediği hesaplardaki benzer içerikleri göstermeye başlıyor.

Sosyal medyanın SEO ile benzerliğini ve önemini göstermek için birkaç istatistik bırakıyorum:

  • Sosyal medya kullanıcılarının %54’ü aradıkları ürünleri sosyal medya platformlarında araştırıyor
  • Sosyal medyada bir markayla ilgili olumlu deneyime sahip tüketicilerin %71’i, markayı arkadaşlarına ve ailelerine öneriyor
  • Sosyal medya kullanıcıları, ünlülere kıyasla diğer kullanıcıların ürün ve hizmet tavsiyelerine (ezici bir çoğunlukla) güveniyor
  • Sosyal medya sayfasında resimler içeren ve ürünü kullanan gerçek kişileri gösteren bir içerik, tüketicileri ürünü sayfasından satın alma olasılığı 6 kat arttırıyor.

Hem sosyal medya hem de SEO benzer erişim potansiyeline sahiptir. Her gün 5.6 milyar Google araması, 2 milyar Facebook araması yapılıyor ve 1 milyar saat YouTube videosu izleniyor. Tabii ki, bu aramaların yalnızca küçük bir kısmı yaptığınız işle ilgili, ancak ana fikri kaptığınızı düşünüyorum.

Sosyal medyanın SEO’yu gölgede bıraktığı yer, (tabii ki de) sosyallik kısmıdır. SEO, insanların bir web sitesine gelmelerini sağlar, ancak onlardan hiçbir veri toplamaz. Bu, web sitenize ve kullanıcı deneyimine bırakılmıştır.

Sosyal medyayı, gönderiler ve anketler aracılığıyla kitle araştırması yapmak için kullanabilirsiniz. Yorumlarda müşterilerle etkileşime geçebilir, istekleri ve ihtiyaçları hakkında değerli bilgiler edinebilirsiniz.

Ardından, hedeflediğiniz anahtar kelimeler ve ürettiğiniz SEO içeriği dahil olmak üzere tüm bu değerli bilgileri hizmetinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Sosyal Medya SEO’yu Nasıl Etkiler?

Fazla uzatmadan daha da derinlere dalalım. İşte sosyal medyanın SEO’yu etkilediği beş yol:

  • İçerik güçlendirme — Özellikle arama sonuçlarında birinci sayfasında olmadığınızda, içeriğinizin daha fazla kişi tarafından keşfedilmesine ve keyfini çıkarmasını sağlar.
  • Marka bilinirliği — Adınız arama sonuçlarında görünmeye başladığında insanlara markanızın tanıdık gelmesi için platformlarda varlık göstermek.
  • Güven/güvenilirlik – Özellikle birisi bir tavsiye nedeniyle sizin hizmetinizi araştırıyorsa aktif bir sosyal medya varlığı sektörünüzdeki itibarınızı destekleyebilir.
  • Bağlantı kurma – İçeriğiniz ne kadar çok yerde keşfedilebilir olursa, diğer web sitelerinde alıntı yapıldığında SEO dostu bağlantılar (backlinks) kazanma şansı o kadar artar
  • Lokal SEO — İş profili verileri ve müşteri incelemeleri aracılığıyla yerel varlığınızı ve sıralamanızı arttırmak.

Bu alanların her birinin SEO’nuz ve dolayısıyla sıralamanız üzerinde dolaylı bir etkisi vardır. Bu nedenle sosyal medya SEO, her büyüklükteki ve sektördeki işletme için önemlidir.

Ayrıca unutmayın ki:

  • Şirketinizin sosyal medya profilleri, işletmeniz için yapılan aramalarda, genellikle web sitenizin hemen altında görünür – bu ilk sayfanın tamamını ele almanın ve rakiplere yer bırakmamanın harika bir yoludur.
  • Arama motorları, işletmeniz için yapılan aramada görünen ve ayrıca belirli sorguların sonuçlarında da çıkabilen tweet’leri inseksler.
  • Google, video gönderilerini de indekslemeye başlamak için Instagram ve TikTok ile bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

Sosyal Sinyaller de bir sıralama faktörü mü?

Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır, durum biraz karmaşık.

Sosyal sinyalleri bir Google sıralama faktörü olarak duymuş olabilirsiniz. Bu, sosyal medya gönderilerinin, etkileşimin (beğeniler ve yorumlar), paylaşımların veya takipçi sayılarının sıralamayı doğrudan etkileyebileceğini söylüyor.

Google, işletmenizin meşruiyetini doğrulamak için sosyal medya hesaplarınızı KULLANMAKTADIR, ancak çoğunlukla Adınızı, Adresinizi ve Telefon Numaranızı kullanır.

Google, NAP (Name,Adress,Phone) doğruluğu konusunda son derece seçicidir, bu nedenle tüm iletişim bilgilerinin eşleştiğinden emin olmak için işletmenizin listelendiği her yeri kontrol eder. E-posta adresiniz veya web sitesi bağlantınız farklıysa Google, arama yapan birine işletmenizin gösterilmemesi gerektiğine karar verebilir.

Google, bir web sitesi yazarının uzmanlığını, yetkililiğini ve güvenilirliğini (E-A-T) doğrulamak için sosyal medya profillerini kontrol edebilir. E-A-T’nin kendisi bir sıralama faktörü değildir ve daha çok faktörü oluşturan bir dizi sinyalden ibarettir. Yani güvenilir bir yazar ve siteden gelen içerik daha iyi sıralanır.

Farklı durumlarda, Google SEO’ları, sosyal medya içeriğinin çok fazla paylaşım ve trafik aldığı vakitlerde Google algoritmalarının not aldığını ve almadığını da söylediler. İşimize yaramaz. Asıl işimize yarayacak olan şey, Google’ın herhangi bir trafik kaynağından gelen web sitesi trafik hacmini ve sıklığını görmek için Google Chrome’dan gelen verileri kullanmasıdır.

Sosyal sinyallerin diğer varsayılan etkilerinin çoğu, aslında dolaylı sıralama sinyallerinin sonucudur – web sitenize gelen ve içerikle olumlu bir şekilde etkileşime giren ve daha yüksek sıralamaya yardımcı olan daha fazla bağlantı kazanan çok sayıda trafik.

Öte yandan Bing, sıralama faktörlerinde sosyal sinyalleri kullanır.

Google gibi, bir markanın güvenilirliğini doğrulamak için sosyal medya hesaplarını kullanır. Ancak bunun ötesinde, içerik çok sayıda sosyal paylaşım alırsa, Bing’in algoritmaları bunu daha üst sıralarda yer alması gerektiğinin bir işareti olarak alır. Bing, bilgi panellerinde sosyal içeriği bile kullanır.

1. Indexlemeyi ve Sıralamayı Kolaylaştıran İçerik Amplifikasyonu

Mükemmel bir dünyada, her yeni içerik yayınladığınızda, Google arama sonuçlarında birinci sayfada yer alır ve herkes buna bayılırdı.

  • İnsanların %25’inden fazlası ilk çıkan sonuca tıklıyor
  • İnsanların %75’i yalnızca birinci sayfadaki sonuçları tıklıyor

Ne yazık ki bir web sitenizin olması, Google’ınz sitenizin adıyla yapılan aramalarda bile onu sıralamaya eklemesi veya birinci sayfada göstermesi gerektiği anlamına gelmez!

Yüksek otoriteye sahip rakiplerden resimlere, cevap kutularına ve bolca videolara kadar  birinci sayfada olma fırsatını düşürür. Noktasal bir anahtar kelime stratejisi bile tek başına trafik çekemez. Yetenekli bir içerik yazarı çalıştırmadığınız veya YouTube’da veya görsel SEO’da gerçekten iyi olmadığınız sürece, tüm içeriğiniz ikinci veya daha gerideki sayfalarda başlayacaktır.

  • Sayfaları ve yayınları sosyal medyada paylaşmak, Google’daki sıralamalardan bağımsız olarak sitenize trafik getirir
  • Diğer kaynaklardan gelen daha fazla trafik, Google tarafından fark edilmek için daha fazla şans anlamına gelir.
  • Bu, daha hızlı indekslemeye (bir SEO eklentisi kullanmıyorsanız veya Google Search Console’da manuel indeksleme istekleri yapmıyorsanız) ve daha ön sayfalarda veya daha üst sıralarda yer alma fırsatı anlamına gelir.
  • Sosyal paylaşımlar, içeriğinizle zaten ilgilenen bir kitleye ulaşır, bu nedenle tıklamaları ve etkileşim kurmaları olasıdır.
  • Alakalı ve faydalı bir içeriği düzenli olarak sosyal medyada paylaşmak, hedef kitlenizi ve gelecekteki web sitesi trafiği potansiyelini oluşturur
  • Hala daha yararlı olan eski bir içeriğe trafik çekmek için sosyal medyayı da kullanabilirsiniz (daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için eski içeriğinizi düzenli olarak güncellemenizi öneririz, ancak herkesin bunun için zamanı yoktur!)

2. Marka Bilinirliği = SEO

İşinizi büyütmek için insanların sizi gerçekten tanıması gerekir. İster yerel bir dükkan, ister uluslararası bir marka olun, adınızı duymazlarsa yeni müşteri çekemezsiniz.

SEO, anahtar kelime stratejileri ve diğer site içi optimizasyonlar aracılığıyla web sitenizin arama sonuçlarında bulunmasına yardımcı olur. Sosyal medya ise bunu bir üst seviyeye taşıyor.

  • Gönderilerinizin ve sosyal medya profilinizin keşfedilmesini sağlamak için hashtag’ler ve anahtar kelimeler kullanmak, insanları işletmenizi takip etmeye teşvik eder
  • İşletmeniz adına ilgili gönderilere yorum yapmak, o gönderiyle ilgilenen herkese görünmenizi sağlar
  • Mutlu müşteriler, ürün veya hizmetinizle ilgili gönderilerde sizi tagleyebilir, bu da mutlu bir müşterinin takipçilerine erişmenizi sağlar.
  • İnsanları işletmenizi etiketlemeye ve deneyimlerini arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşmaya teşvik etmek için markalı hashtag’ler de oluşturabilirsiniz.
  • Influencer pazarının çok büyük olmasının bir nedeni var – Influencer, işletmenizi etiketler ve işletmenizi daha geniş takipçi kitlesine ulaştırır.

Bunların hepsi sitenize gelen trafiği arttıracaktır. Örnek olarak:

Sosyal medyada sizin içeriğinizden hoşlanan kişiler, sattığınız ürünlere ihtiyaç duyduklarında sizin şirketinizi Google’da aratmaya veya ürün arama sonuçlarında şirket adınızı tanıyıp sitenizi tercih ettiklerinde Google’ın diğer insanları da işletmenize yönlendirmeleri daha olasıdır.

3. Şirketinize Güvenmelerini Sağlayın

Marka bilinirliği gibi, işinize duyulan güven de büyümeniz için çok önemlidir. Hizmetiniz fiyatı ne kadar pahalıysa, müşterilerinizin ne tür bir işletme olduğunuzu araştırmak da dahil olmak üzere, sizi seçmeden önce tonlarca araştırma yapma olasılığı o kadar yüksektir.

  • Sosyal medyada kanıtlanmış – insanlar size paralarını vermeden önce yorumları, referansları, istatistikleri, ödülleri ve daha fazlasını görmek isterler ve sosyal medya, bütün bunları hem toplamak hem de paylaşmak için harika bir yoldur
  • Daha önce de belirtildiği gibi, sosyal medya kullanıcılarının %54’ü sosyal platformlarda ürün ve marka araştırıyor
  • Nasıl yapılır içeriği, insanlara yardımcı olurken uzmanlığınızı sergilemenin harika bir yoludur – ve eğer siteniz çok başarılı değilse, sosyal medyada yayılmak, organik arama trafiğini ummaktan çok daha hızlı görünmesini sağlar.
  • Sosyal kanıt ve sosyal medyada paylaştığınız içerik aracılığıyla işletmenize aşina olan tüketiciler, ürününüze veya hizmetinize ihtiyaç duyduklarında akıllarında ön planda olursunuz.

4. Daha Büyük, Daha İyi Bağlantı Kurmak İçin Sosyal Medya

               SEO ortamı kaç kez değişirse değişsin, bir şey aynı kalır: Backlinks, sıralamanızda BÜYÜK bir rol oynar.

Backlink’ler, yani gelen bağlantılar, başka bir web sitesinden sizin web sitenize verilen bağlantılardır. Bu diğer web sitesi resmi olarak Google’a onay veriyor. Yönlendiren site ne kadar kaliteli olursa, sonuç sizin için o kadar iyi olur.

Sosyal medyanın kendi başına bir backlink sayılmaz, sosyal medya profillerinizdeki web sitesi bağlantıları doğrudan trafiktir olarak sayılır ve gönderi olarak sizin ve diğer hesapların paylaştığı içerikteki bağlantılar “sosyal medya yönlendirme trafiği” olarak sayılır.

Ancak sosyal medya tarafından yönlendirilen marka bilinirliği ve içerik güçlendirme kombinasyonu, daha fazla backlink’e neden olabilir. Sosyal medya içeriğinizi tüketen her şahıs ve işletme, aslında gerçekleşmeyi bekleyen potansiyel bir link/backlinktir.

Peki SEO Sosyal Medyaya Nasıl Yardımcı Olur?

Sosyal medyanın SEO’ya etki etmesi gibi SEO’da sosyal medyaya etki eder.

  • İçeriğinizi arama sonuçlarında gören bir kişi, sosyal profillerinizi görünce sizi takip etmeye başlayabilir.
  • Google, bir sosyal medya profili sürdürmek için harcadığınız zaman ve çabayı, işletme adınızı aramalarda dizine ekleyerek ödüllendirir.
  • Google Analytics verileriniz, trafik ve etkileşim yoluyla kitlenizde en iyi yankı uyandıran içerik ve konular hakkında harika bilgiler sağlar ve bu bilgiler sosyal içerik oluşturmaya rehberlik edebilir

Sonuç olarak, sosyal medya ve SEO, görmezden gelemeyeceğiniz dinamik bir ikili. SEO ve pazarlama çabalarınızı karşılıklı olarak desteklerken, bir topluluk oluşturmak, markanızı insancıllaştırmak ve işinizi yükseltmek için bir fırsattır.

Şimdiden kolay gelsin!

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    Sosyal Medya ve SEO