Bir proxy sunucusu, sizinle internet arasında bir ağ geçidi görevi görür. Ziyaretçileri, web sitelerinden ayıran bir aracı sunucudur. Proxy sunucuları, kullanım durumunuza, ihtiyaçlarınıza veya şirket politikanıza bağlı olarak değişen düzeylerde işlevsellik, güvenlik ve gizlilik sağlar.
Bir proxy sunucusu kullanıyorsanız, internet trafiği istediğiniz adrese giderken proxy sunucusu üzerinden akar. İstek daha sonra aynı proxy sunucusu üzerinden geri gelir (istisnalar olabilir) ve ardından proxy sunucusu web sitesinden alınan verileri size iletir.
Tüm yaptığı buysa, neden bir proxy sunucusuyla uğraşasınız? Neden doğrudan web sitesine gidip geri dönmüyorsunuz?
Modern proxy serverları, sadece web istekleri iletmekten çok daha fazlasını yapar. Proxy sunucuları bir güvenlik duvarı ve filtre görevi görür, paylaşılan ağ bağlantıları sağlar ve ortak istekleri hızlandırmak için verileri önbelleğe alır. İyi bir proxy serverı, kullanıcıları, internetteki zararlı yazılımlardan korur. Ayrıca, proxy serverları yüksek düzeyde gizlilik sağlayabilir.
Proxy Sunucusu Nasıl Çalışır?
İnternetteki her bilgisayarın benzersiz bir İnternet Protokolü (IP) Adresine sahip olması gerekir. IP adresi, internetin doğru verileri doğru bilgisayara gönderilmesini sağlar.
Proxy sunucusu, temel olarak, bilgisayarınızın bildiği kendi IP adresine sahip internette bulunan bir bilgisayardır. Bir web isteğinde (request) bulunduğunuzda, isteğiniz önce proxy sunucusuna daha sonra da sizin adınıza web sitesine gider. Ondan sonrasında ise proxy web sunucusundan yanıtı toplar ve sayfayı tarayıcınızda görebilmeniz için web sayfası verilerini size iletir.
Proxy sunucusu web isteklerinizi ilettiğinde, gönderdiğiniz verilerde değişiklikler yapabilir ve yine de görmeyi beklediğiniz bilgileri size ulaştırabilir. Bir proxy sunucusu IP adresinizi değiştirebilir, bu nedenle web sunucusu dünyanın tam olarak neresinde olduğunuzu bilmez. Verilerinizi şifreleyebilir, böylece verileriniz aktarım sırasında okunamaz. Ve son olarak, bir proxy sunucusu IP adresine bağlı olarak belirli web sayfalarına erişimi engelleyebilir.
Neden Proxy Sunucu Kullanmalısınız?
Şirketler ve anne babalar, çalışanlarının veya çocuklarının interneti nasıl kullandığını kontrol etmek ve izlemek için proxy sunucular kurar. Çoğu kuruluş, şirket zamanında belirli web sitelerine bakmanızı istemez ve belirli sitelere erişimi proxy sunucusu üzerinden engellerler. Ayrıca tüm web isteklerini izleyebilir ve günlüğe (loglama) kaydedebilirler, böylece siteyi engellemeseler bile bu sitelerde ne kadar zaman geçirdiğinizi bilebilirler. Ayrıca Proxy;
Bant genişliği tasarrufu ve hızlı internet: Kuruluşlar ayrıca iyi bir proxy sunucusuyla daha iyi bir ağ performansı elde edebilir. Proxy sunucuları popüler web siteleri önbelleğe alabilir. Bunun anlamı, aynı proxy sunucusundan aynı anda yüzlerce kişi www.google.com’a tıkladığında proxy sunucusunun google.com’a yalnızca bir istek göndermesidir. Bu, şirkete tasarrufu imkanı sağlar ve ağ performansını artırır.
Gizlilik avantajları: Hem bireyler hem de kuruluşlar, internette daha özel bir şekilde gezinmek için proxy sunucuları kullanır. Bazı proxy sunucuları, web isteğinin içerdiği IP adresini ve diğer tanımlayıcı bilgileri değiştirir. Bu sayede kişisel bilgilerinizi ve tarama alışkanlıklarınızı daha gizli tutulmuş olur.
Gelişmiş güvenlik: Proxy sunucunuzu, işlemlerinizi görünmesini engellemek için web isteklerinizi şifreleyecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Bilinen kötü amaçlı yazılım sitelerinin proxy sunucusu aracılığıyla herhangi bir şekilde erişmesini de engelleyebilirsiniz. Ek olarak, kuruluşlar proxy sunucularını bir Sanal Özel Ağ (VPN) ile birleştirebilir, böylece uzak kullanıcılar her zaman şirket proxy’si aracılığıyla internete erişebilir.
Engellenmiş kaynaklara erişim sağlayın: Proxy sunucuları, kullanıcıların şirketler veya hükümetler tarafından dayatılan içerik kısıtlamalarını aşmasına olanak tanır. Ülkenizde banlı olan bir siteye erişmenizi sağlayabilir.
Proxy Türleri Nelerdir?
Proxy’ler, bağlantılara çeşitli şekillerde aracılık edebilir ve bağlantının yalnızca belirli kısımlarını etkileyebilir. Bu proxy’leri yapılandıran ve her biri benzersiz bir proxy türü oluşturan çeşitli donanım ve yazılım türleri de vardır.
Proxy türü: konut proxy
Konut proxy’leri, gerçek, fiziksel cihazların IP adresleri oldukları için çoğu durumda açık ara en iyi proxy’lerdir. Tüm sunucularda ortalama kullanıcılar olarak görünürler ve tespit edilmeleri neredeyse imkansızdır. (proxy kullanıcısı bunu kötüye kullanmadıkça).
Bir konut proxy’si kullanmak, verilere erişmeyi kolaylaştırır. İstemcilerin, bazı sitelerin veri merkezi proxy’leri aracılığıyla bağlanan istemcilere yanlış veriler sağlamak için kullandığı manipülatif teknik olan coğrafi kısıtlamalardan veya gizlemeden kaçınmasına olanak tanır.
Proxy türü: datacenter proxy’si
datacenter’larda yapay olarak oluşturulan ve fiziksel olmayan IP adresleridir. Tek bir sunucu yüzlerce datacenter proxy’sini barındırabilir, ancak hepsi sunucunun IP alt ağını paylaşacaktır. Bu, herhangi bir veri merkezi proxy grubunun çok benzer görüneceği ve gizlenmeye veya yasaklanmaya maruz kalabileceği anlamına gelir.
Çoğu datacenter kıskanılacak bir internet bağlantısına sahip olduğundan, datacenter proxy’lerinin iyi tarafı hızlarıdır.
Proxy türü: anonim proxy
Anonim proxy’ler, istemci hakkında herhangi bir bilgi olmadan bağlantı isteklerini iletir. Bu, anonim bir proxy’nin hedef sunucuya kendi başına yapıyormuş gibi bağlandığı anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı gibi, anonim proxy’ler, aramalarınız için çok ihtiyaç duyulan anonimliği sağlar. IP’nizi ve konumunuzu en güvenilir şekilde gizleyen proxy türüdür.
Anonim proxy’ler, bu proxy’nin bağlantı isteklerini işleme biçimini belirtir. Anonim bir konut veya anonim bir veri merkezi proxy’si kullanabilirsiniz. ‘Anonim’ terimi, proxy sunucunuzun bir bağlantı isteğine nasıl aracılık ettiğini gösterecektir.
Proxy türü: özel proxy
Özel proxy’ler gizlilikle ilgilenmez. Bu durumda, ‘özel (private)’ kelimesi ürünün bir özelliğidir. Bu, proxy’nin aynı anda yalnızca tek bir istemci tarafından kullanılabileceği anlamına gelir. Çeşitli proxy sağlayıcıları bu terimi oldukça gevşek bir şekilde kullanır: bazıları onu ‘adanmış proxy’ler’ ile değiştirirken, diğerleri ikisini, birkaç müşterinin kullanabileceği özel bir proxy’nin aksine, her zaman aynı istemci tarafından kullanılan özel bir proxy’yi belirtmek için ayırır. aynı anda değil.
Bazı durumlarda, proxy sağlayıcıları, herkese açık olan genel proxy’lerin aksine, kimlik doğrulama gerektirdiğinden proxy’lerini “özel” olarak adlandırır.
Proxy türü: paylaşılan proxy
Paylaşılan proxy’ler, birkaç farklı istemcinin herhangi bir zamanda kullanabileceği proxy türleridir. Paylaşılan proxy’ler genellikle en ucuz proxy’lerdir çünkü birçok müşteri maliyeti böler ve aynı fiyata daha fazla proxy kullanır. Paylaşılan proxy’ler, aynı anda birçok bağlantı isteğine aracılık etmeleri gerektiğinden son derece güçlü bir ağ mimarisine ihtiyaç duyar.
Proxy türü: genel proxy
Genel proxy’ler çevrimiçi proxy listelerinde kolayca bulunur. Genel proxy’ler, en güvensiz ve en güvenilmez proxy türüdür. Çoğu, bilgisayar korsanları veya devlet kurumları tarafından veri çalmak için kurulmuştur.
Yine de, birçok kişi ücretsiz oldukları için kamuya açık proxy’leri kullanır. Bu ölçeklenemez bir yaklaşımdır çünkü her gün milyonlarca genel proxy toplamayı bekleyemezsiniz.
Binlerce insan herkese açık proxy’ler aramak için internette gezinirken, iyi, güvenli ve ödün vermeyen bir genel proxy bulmak başlı başına bir arayıştır.
Proxy türü: SSL proxy’si
SSL proxy’leri, verileri daha güvenli ve anonim olarak aktarmak için SSL protokolünü kullanır.
Bilgisayar korsanlarından ve gözetim kurumlarından bazı ek koruma sağlar. Ağımız ayrıca, proxy sunucusu ile hedefiniz arasında HTTPS aracılığıyla herhangi bir veri aktaran SSL veya HTTPS proxy’lerini kullanmanıza izin verir.
Proxy türü: HTTP proxy’si
HTTP proxy’leri SSL protokolünü kullanmaz. Bu proxy’ler, SSL tarafından engellenen bazı harika niş uygulamalara sahiptir.
Ne Düşünüyorsun?
Yorumları Göster / Yorum Bırak