Internet Message Access Protocol veya IMAP, standart bir e-posta alma (gelen) protokolüdür . E-posta mesajlarını bir posta sunucusunda saklar ve alıcının onları yerel olarak cihazlarında depolanmış gibi görüntülemesini ve değiştirmesini sağlar.
IMAP, kullanıcıların mesajları klasörler halinde düzenlemesine, mesajları aciliyet veya takip için işaretlemesine ve taslak mesajları sunucuya kaydetmesine olanak tanır. Kullanıcılar ayrıca, hangi mesajların okunduğunu veya hala okunmadığını tutarlı bir şekilde göstermek için e-posta sunucusuyla senkronize olan birden fazla e-posta istemci uygulamasına sahip olabilir.
IMAP Nasıl Çalışır?
Gelen bir e-posta protokolü olarak IMAP, e-posta sunucusu ve e-posta istemcisi arasında aracı görevi görür. Kullanıcılar IMAP kullanarak bir e-posta okuduğunda, bunları sunucudan okurlar. Aslında e-postayı yerel cihazlarına indirmez veya saklamazlar. Bu, e-postanın belirli bir cihaza bağlı olmadığı ve kullanıcıların aşağıdakiler gibi farklı cihazlar kullanarak dünyanın herhangi bir yerinden erişebileceği anlamına gelir:
- masaüstü bilgisayar
- dizüstü bilgisayar
- akıllı telefon
- tablet
Bir IMAP işleminde yer alan genel adımlar ve süreçler şunlardır:
- Bir kullanıcı e-posta istemcisinde (örneğin, Microsoft Outlook ) oturum açtığında , istemci IMAP kullanarak sunucuyla bağlantı kurar.
- Bağlantı belirli bir bağlantı noktasında yapılır.
- Tüm e-postaların başlıkları, e-posta istemcisi tarafından görüntülenir.
- IMAP, istemciye yalnızca kullanıcı tıkladığında bir ileti indirir; ekler otomatik olarak indirilmez.
- Kullanıcılar, Posta Protokolü 3 ( POP3 ) gibi diğer e-posta alma protokollerine kıyasla IMAP ile mesajlarını çok daha hızlı kontrol edebilir.
- E-posta mesajları, kullanıcı bunları açıkça silmedikçe sunucuda kalır.
Bir IMAP sunucusu 143 numaralı bağlantı noktasını dinlerken , Güvenli Yuva Katmanı ( SSL )/ Aktarım Katmanı Güvenliği üzerinden IMAP’ye 993 numaralı bağlantı noktası atanır.
IMAP, TCP ve HTTP
Çoğu modern istemci-sunucu protokolü, bir web tarayıcısı ile bir sunucu veya bir uygulama ve bir uygulama programlama arabirimi ( API ) arasında çalışır. API’ler, temel protokol olan Köprü Metni Aktarım Protokolü’nün ( HTTP ) üzerine uygulanır. HTTP, TCP’nin üzerine uygulanır , bu da veri paketlerinin amaçlanan hedeflerine iletilmesini sağlar.
HTTP gibi, IMAP da TCP’nin üzerine uygulanır. IMAP komutları olarak bilinen farklı istek türlerine göre çalışır . IMAP’deki bir komut, HTTP’deki bir isteğe benzer. Sunucuya bir şey yapmasını söyler veya sunucudan bazı bilgiler ister.
IMAP’e e-posta hesapları ekleme
Bir e-posta uygulamasına veya istemcisine bir e-posta hesabı eklendiğinde, genellikle onu IMAP erişimiyle kurmaya çalışır. Bu durumda, kullanıcı girişleri gerekli değildir. Ancak hesap zaten POP3 için ayarlanmışsa, müşteri hesabı IMAP’ye eklemekte zorluk çekebilir.
Kullanıcıların yine de hesaplarını IMAP ile yapılandırmaları gerekiyorsa, e-posta sağlayıcısından POP3 ve Basit Posta Aktarım Protokolü ( SMTP ) – giden posta – sunucusunun adlarını almaları ve ardından bu bilgileri istemciye girmeleri gerekir:
- IMAP sunucusu: imap.< hizmetin adı >.com
- POP3 sunucusu: pop.< hizmetin adı >.com
- SMTP sunucusu: smtp.< hizmetin adı >.com
IMAP ve POP3 arasındaki farklar
IMAP gibi, POP3 de bir istemci-sunucu e-posta alma protokolüdür. Ancak, iki protokol arasında farklılıklar vardır. POP3 ile, kullanıcılar için e-posta sunucudaki tek bir posta kutusuna kaydedilir. Posta istemcisi açıldığında sunucudan cihazlarına taşınır.
POP3 bir “depola ve ilet” hizmeti olarak düşünülebilirken, IMAP bir uzak dosya sunucusu olarak düşünülebilir , çünkü kullanıcı e-postayı sunucuda saklayabilir ve buna herhangi bir cihazdan veya konumdan gerektiği gibi erişebilir.
IMAP’ın Avantajları
IMAP (Internet Message Access Protocol), e-posta hizmetlerinde kullanıcılarına bir dizi avantaj sunar. Bu avantajlar, modern iletişim ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış ve e-posta kullanımını daha esnek ve etkili hale getiren özellikleri içerir.
E-postalara Her Yerden Erişim İmkanı: IMAP, kullanıcılara e-postalarına herhangi bir cihazdan, herhangi bir konumdan erişme olanağı tanır. E-posta mesajlarını sunucuda depoladığı için, e-posta istemcisi yalnızca e-postanın içeriğini alır ve cihazda saklamak zorunda kalmaz. Bu sayede evde, işte, seyahatte veya herhangi bir yerde kolayca e-postalarınıza erişebilirsiniz.
Birden Fazla Cihaz Arasında Senkronizasyon: IMAP kullanırken e-postalarınızı farklı cihazlar arasında senkronize etmek sorun olmaktan çıkar. Gönderilen, okunan veya silinen e-postalar otomatik olarak sunucuyla senkronize edilir, böylece farklı cihazlarda her zaman güncel verilere erişebilirsiniz. Örneğin, bir e-postayı telefonunuzda okuduğunuzda, bilgisayarınıza girdiğinizde hala “okunmuş” olarak görünür.
E-posta Sunucusunda İletilerin Depolanması: IMAP, e-posta iletilerini sunucuda depolayarak yerel cihazınızın depolama alanını özgür bırakır. Bu, özellikle sınırlı depolama alanına sahip cihazlar için avantajlıdır. İletiler, sunucuda tutulduğu için cihazınızın hafızasını doldurma riski azalır.
Hiyerarşik Klasör Yapısı ve Etiketleme: IMAP, iletileri hiyerarşik klasör yapısı içinde düzenlemenize olanak tanır. Bu sayede farklı konuları veya projeleri ayrı klasörler altında düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, etiketleme özelliği sayesinde aynı iletiyi farklı kategorilere veya etiketlere atayarak daha iyi organize edebilirsiniz.
IMAP’ın bu avantajları, kullanıcıların e-posta iletişimini daha esnek, düzenli ve erişilebilir hale getirerek, modern iletişim ihtiyaçlarına cevap verir.
Ne Düşünüyorsun?
Yorumları Göster / Yorum Bırak