Yükleniyor

HTML Nedir? Ne İçin Kullanılır?

svg13 Ağustos 2023WebYazılımOğuzhan ÖRGE

HTML veya HyperText Markup Language, web kullanıcılarının öğeleri, etiketleri ve nitelikleri kullanarak bölümler, paragraflar ve bağlantılar oluşturmasına ve yapılandırmasına olanak tanır. Ancak, dinamiklik özelliğinden yoksun olduğu için HTML’nin bir programlama dili olarak kabul edilmediğini de belirtelim.

HTML’nin birçok kullanım alanı vardır, bunlar:

  • Web Geliştirme. Geliştiriciler, bir tarayıcının metin, köprüler ve medya dosyaları gibi web sayfası öğelerini nasıl görüntüleyeceğini tasarlamak için HTML kodunu kullanır.
  • Site Geçişleri. HTML, köprüleri gömmek için yoğun olarak kullanıldığından, kullanıcılar ilgili sayfalar ve web siteleri arasında kolayca gezinebilir ve bağlantı ekleyebilir.
  • Web belgeleri. HTML, Microsoft Word’e benzer şekilde belgeleri düzenlemeyi ve biçimlendirmeyi mümkün kılar.

Ayrıca HTML’in artık resmi bir web standardı olarak kabul edildiğini de belirtmekte fayda var. World Wide Web Konsorsiyumu (W3C), düzenli güncellemeler sağlamanın yanı sıra HTML özelliklerini de korur ve geliştirir.

HTML Nasıl Çalışır?

Ortalama bir web sitesi birkaç farklı HTML sayfasını içerir. Örnek olarka, bir ana sayfa, bir hakkında sayfası ve bir iletişim sayfasına sahip bir sitedeki her sayfa bir Html dosyasıdır.

HTML belgeleri, .html veya .htm uzantısıyla biten dosyalardır. Bir web tarayıcısı HTML dosyasını okur ve içeriğini internet kullanıcılarının görebilmesi için işler.

HTML’in çalışma mantığı oldukça basittir. HTML, internet tarayıcısına sayfanın nasıl görüntüleneceğini söyleyer. İlk olarak, geliştirici kendi HTML belgesini oluşturmak için bilgisayarda (Mac için TextEdit gibi) temel bir metin düzenleyici kullanır. Geliştirici daha sonra HTML belgelerini  ve HTML taglerinden yararlanarak dosyaları bir dizi HTML öğesiyle doldurur.

HTML Yazım Kuralları, HTML Dili Nasıl Yazılır?

Tüm HTML sayfalarında, bir dizi etiket ve özellikten oluşan bir dizi HTML öğesi bulunur. HTML öğeleri, bir web sayfasının yapı taşlarıdır. Bir etiket, web tarayıcısına bir öğenin nerede başladığını ve nerede bittiğini söylerken, bir nitelik, bir öğenin özelliklerini tanımlar.

Bir HTML elemanın üç ana kısmı şunlardır:

  • Açılış etiketi – bir öğenin etkili olmaya başladığı bir durum için kullanılır. Etiket, açılıp kapanan açılı ayraçlarla sarılır. Örneğin, bir paragraf oluşturmak için <p> başlangıç ​​etiketini kullanın.
  • İçerik – bu, diğer kullanıcıların gördüğü çıktıdır.
  • Kapanış etiketi – açılış etiketiyle aynıdır, ancak öğe adından önce bir eğik çizgi bulunur. Örneğin, bir paragrafı bitirmek için </p>.

Bu üç parçanın birleşimi bir HTML öğesi oluşturacaktır:

<p>İçerik</p>

HTML ve HTML5 Arasındaki Fark Nedir?

HTML’nin ilk sürümü 18 tane etiketten oluşuyordu. O zamandan beri, her yeni sürüm, işaretlemeye eklenen yeni etiketler ve niteliklerle geldi. Şimdiye kadar dilin en önemli yükseltmesi, 2014’te HTML5’in tanıtılmasıydı.

HTML ve HTML5 arasındaki temel fark, HTML5’in yeni tür form denetimlerini desteklemesidir. Ayrıca içeriği açıkça tanımlayan <article>, <header> ve <footer> gibi birkaç semantik etiketi HTML 5 ile birlikte eklendi.

HTML’nin Artıları ve Eksileri

Diğer bilgisayar dillerinde olduğu gibi HTML’nin de güçlü yönleri ve sınırlamaları vardır. İşte HTML’nin artıları ve eksileri:

Artıları:

  • Acemi Kullanıcı dostu. HTML, temiz ve tutarlı bir işaretlemenin yanı sıra sığ bir öğrenme eğrisine sahiptir.
  • Arkasındaki Destek. Dil, çok sayıda kaynak ve arkasında büyük bir topluluk ile yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Erişilebilirlik. Açık kaynak kodludur ve tamamen ücretsizdir. HTML, tüm web tarayıcılarında yerel olarak çalışır.
  • Esnekli. HTML, PHP ve Node.js gibi arka uç dilleriyle kolayca entegre edilebilir.

Eksileri:

  • Statik. Dil öncelikle statik web sayfaları için kullanılır. Dinamik işlevsellik için JavaScript veya PHP gibi bir arka uç dili kullanmanız gerekebilir.
  • Ayrı HTML sayfası. Öğeler aynı olsa bile, kullanıcıların HTML için ayrı web sayfaları oluşturması gerekir.
  • Tarayıcı Uyumluluğu. Bazı tarayıcılar yeni özellikleri yavaş yavaş benimser. Bazen eski tarayıcılar her zaman daha yeni etiketler oluşturmaz.

HTML Az Bilinen Etiketler

HTML, pek çok etiket ve özellik içerir ve bazıları daha az bilinir veya daha az yaygın kullanılır. İşte bazı az bilinen HTML etiketleri:

  1. <details> ve <summary>: Bu etiketler, bir detayı gizlemek ve açmak için kullanılır. <details> etiketi, içeriği gizlemek veya göstermek için kullanılırken, <summary> etiketi detay başlığını belirtir.
htmlCopy code<details>
  <summary>Detay Başlığı</summary>
  İçerik burada gizli veya gösterilebilir.
</details>
  1. <mark>: Belirli bir metin parçasını vurgulamak için kullanılır. Genellikle sarı renkte arkaplan ile gösterilir.
<mark>vurgulanan</mark>
  1. <abbr>: Bir kısaltmayı veya kısaltmanın anlamını belirtmek için kullanılır. “title” özniteliği ile açıklama eklemek mümkündür.
<abbr title="World Wide Web">WWW</abbr>
  1. <time>: Belirli bir tarih veya saat bilgisini temsil etmek için kullanılır. “datetime” özniteliği ile kesin tarih ve saat belirtilir.
<time datetime="2023-08-13">bugün</time>
  1. <figure> ve <figcaption>: Resim veya medya dosyalarını gruplamak için <figure> kullanılır ve bu dosyanın açıklamasını <figcaption> ile ekleyebilirsiniz.
<figure>
  <img src="resim.jpg" alt="Bir resim">
  <figcaption>Resim açıklaması burada.</figcaption>
</figure>
  1. <cite>: Alıntı yapılan bir çalışmanın adını veya başlığını belirtmek için kullanılır.
<cite>Kaynak Başlığı</cite>
  1. <s>: Bu etiket, artık geçerli olmayan veya yanlış bilgiyi temsil etmek için kullanılır. Üzeri çizili bir metin oluşturur.
<s>artık doğru değildir</s>.
  1. <small>: Metni daha küçük bir yazı tipi ile göstermek için kullanılır. Özellikle alt notlar veya yasal uyarılar için kullanışlıdır.
<small>Bu metin daha küçük boyutta gösterilir.</small>

Bu etiketlerin bazıları, belirli durumlar için uygun olabilir ve daha spesifik kullanım alanlarına sahip olabilir. HTML belgesi oluştururken, ihtiyacınıza uygun olan etiketleri seçmekte özgürsünüz.

Sonuç Olarak

HTML, internette bulunan birincil biçimlendirme dilidir. Her HTML sayfası, bir web sayfasının veya uygulamanın içerik yapısını oluşturan bir dizi öğeye sahiptir.

HTML, çok sayıda desteğe sahip olmasından dolayı yeni başlayanlar için uygun bir dildir ve çoğunlukla statik web siteleri için kullanılır. HTML, stil için CSS ve işlevsellik için JavaScript ile birlikte çok uyumlu bir şekilde çalışır.

 

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    HTML Nedir? Ne İçin Kullanılır?