Yükleniyor

CDN Nedir? CDN Avantajları Nelerdir?

CDN İnternet çağında, bir web sitesi şirketler ve halk arasındaki ilk temas noktasıdır. Bir web sitesi olmadan, potansiyel müşteriler ve ortaklar arasında güven geliştirmek zordur. Bu nedenle günümüzde, işlerinin büyüklüğü ve alanı ne olursa olsun hemen hemen tüm şirketlerin resmi bir web sitesi bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra kendi resmi web siteleri üzerinden işlerini yürüten firmalar da bulunmaktadır. E-ticaret platformları, video paylaşım platformları ve sosyal ağ platformları buna iyi örneklerdir. Bu tür bir platform için, web siteleri tüm işlerinin özündedir.

CDN (İçerik Dağıtım Ağı) nedir?

Bugün, CDN’ler dünya çapındaki internet trafiğinin büyük bir çoğunluğunun yükünü taşıyor. CDN’ler, kesinti süresini azaltabilen ve kullanıcı performansını artırabilen çok sayıda web sitesi ve platform sunuyor.

Son yıllarda İnternet o kadar küresel hale geldi ki, yukarıda bahsedilen platformlar dünya çapında 7/24 içerik talebi alıyor. Bu durum, coğrafi olarak dağıtılmış CDN’lerin her noktaya aynı performansla yanıt vermesini zorlaştırır. Örneğin; Amerika merkezli bir platform, geleneksel bir İçerik Dağıtım Ağı ile içeriklere yanıt verme kalitesini Amerika’da hızlı, Avrupa’da ise yavaş tutamaz.

CDN’ler Web Sitelerinden ve Çevrimiçi Platformlardan Nasıl Yararlanabilir?

Nihai olarak son kullanıcı deneyimini geliştirmelerine rağmen, Content Distribution Networks’ün birincil müşterileri web sitesi veya platform sahipleridir. Sağladıkları avantajlara bir göz atalım.

Azaltılmış Yükleme Süreleri

İçerik Dağıtım Ağı ağı trafik yüklerini alıp mevcut en yakın sunuculara dağıtacağından, coğrafi konum indirme hızı ve gecikme süresinde önemli bir rol oynar. Bu şekilde, güçlü bir CDN ağı yalnızca sayfa yükleme sürelerini azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda veri iletimini de artıracaktır. Bir video akışı, oyun veya e-ticaret platformu olsun, CDN’ler her ziyaretçiye daha hızlı bağlantı sağlayabilir.

Hızlı veri iletimini sağlamak için başka yöntemler de vardır. Bazı CDN sağlayıcıları, önbelleğe alma sunucularını yönetmek için makine öğrenimini veya yapay zekayı kullanır. Önbelleğe alınmış içerik, talebe göre dağıtılır, böylece kullanıcı tarafından kolayca erişilebilir durumda tutulabilir. CDN sağlayıcıları, web içeriğini istemciye daha yakın bir yerde önbelleğe alarak, kullanıcı isteklerine yanıt hızını daha da artırabilir.

Trafik Zirveleri (Peak) Yönetimi

E-ticaret gibi bazı sektörlerde, kullanıcı trafiği mevsimsel veya dönemsel zirveleri takip etme eğilimindedir. Bu zamanlarda, CDN sağlayıcıları, yükü azaltmak için kullanıcı isteklerini mevcut CDN sunucuları arasında dağıtacaktır. Yük dengeleme, çökmeleri ve sunucu aşırı yüklenmelerini önler.

Daha Güvenli Şifreleme

Şifreleme yöntemleri, gerçek dünya kullanımı yoluyla kusurları ortaya çıktıkça zaman içinde değişir ve gelişir.İçerik Dağıtım Ağı sağlayıcıları, ortaya çıktıkça bu yeni teknolojileri benimseme ve uygulama konusunda hızlıdır. İyi bir İçerik Dağıtım Ağı sağlayıcısı, müşterilerinin olağan işleyişini etkilemeden yeni SSL sertifikaları ve şifreleme yöntemleri uygulayacaktır. Çoğu zaman, müşteriler değişikliği fark etmezler bile.

Yeni Veri İletim Teknolojileri

Yukarıda bahsedilen SSL şifrelemesi gibi, veri iletim teknolojileri de zaman içinde değişir ve yükselir. Örneğin Brotli, BBR ve HTTP2 CDN sağlayıcıları bu yeni teknolojileri web sitenize entegre edecek, bu da her zaman en son veri iletim güncellemelerine erişiminiz olacağı anlamına geliyor.

Trafiği Daha İyi Kavrama

CDN sağlayıcıları, internet ekosistemindeki ağır emeği veriyor. İnternetteki tüm veri trafiğinin neredeyse yarısını yönetiyorlar. Bu, büyük miktarda analitik veri ürettikleri anlamına gelir. Bu veriler müşterileriyle paylaşılabilir, bu da onlara eyleme geçirilebilir içgörüler ve kullanıcı tabanları hakkında bilgi verir. Ayrıca sağladıkları Bilgi analizi, bir geliştiricinin web sitesini daha da optimize etmek için bilmesi gereken her şeyi gösterir. Derinlemesine raporlama, sonuç olarak, daha yüksek kullanıcı deneyimi sağlayan ve ardından satış ve dönüşüm oranlarına daha fazla yansıyan performans artışına yol açar.

CDN’lerin Avantajları

CDN’ler ÇEVİKTİR

Tüm CDN sağlayıcılarının bir AGILE omurgası yoktur, ancak sahip olanlar şirketlerin küresel olarak genişlemesine yardımcı olabilir. Bazı İçerik Dağıtım Ağı sağlayıcıları, birkaç gün içinde yeni POP (varlık noktası) sunucuları kurabilir. Bu, müşterilerinin kullanıcı deneyiminden ve hizmet kalitesinden ödün vermeden hızla yeni bir bölgeye genişleyebilecekleri anlamına gelir.

CDN’ler Uygun Maliyetlidir

Bir İçerik Dağıtım Ağının sağladığı hizmetler ve daha iyi kullanıcı deneyimleri yoluyla elde edilmesine yardımcı olacağı potansiyel gelir düşünüldüğünde, bir CDN hizmeti yatırıma değer. Ayrıca, İçerik Dağıtım Ağlarının bazı platformlara sağladığı bu teknolojiler olmadan, arama motoru sonuçlarında rekabet şansının bile olmayacağını akılda tutmak gerekir.

CDN’ler SEO’yu İyileştirir

Bazı platformların arama motoru sonuçlarında rekabet etme şansının bile olmayacağından bahsetmiştik. Peki İçerik Dağıtım Ağları bir web sitesinin arama motoru sonuçlarındaki sıralamasını nasıl etkileyebilir? Peki, bu konunun altında birçok faktör var. Arama motorları, bir sayfayı veya web sitesini sıralarken birçok parametreyi hesaba katar. Neleri hesaba kattıklarının tam bir listesini açıklamazlar, ancak bir sayfanın hızının, veri aktarım güvenliğinin ve sunduğu kullanıcı deneyiminin denklemin büyük bir parçası olduğu açıktır. Bu konuda yukarıda saydıklarımızın neredeyse tamamı arama motoru sıralamalarında daha iyi bir sonuç alınmasına katkı sağlamaktadır.

CDN’ler Bir Web Sitesinin Arama Motoru Sonuçlarındaki (SEO) Sırasını Nasıl Etkileyebilir?

Sayfa Yükleme Hızı

Bu günlerde müşterileriniz sitenin anında yüklenmesini bekliyor. Peki CDN bu beklentiyi nasıl sağlıyor? Aslında, her şey çok basit. Google artık hızı hesaba katıyor. Google, her şey eşitse, daha hızlı yüklenen sayfaların daha üst sıralarda yer alacağını savunuyor. Bunun nedeni, Google’ın yükleme süresindeki fazladan yarım saniyenin bile insanların sitede kalma şansını azalttığını kanıtlayan bir çalışma yapmış olmasıdır. CDN (İçerik Dağıtım Ağı) bu nedenle özellikle yerel olmayan ve hatta küresel bir kitleye sahip siteler için değerlidir – Avrupa’daki müşterilerin ABD’deki bir sitenin “yerel” kopyalarını yüklemelerine olanak tanır. Bu, özellikle karmaşık siteleriniz ve/veya çok sayıda video içeriğiniz varsa önemlidir. Sitenizi hızlandırmanın bir diğer yolu da javascript ve benzeri kullanımını azaltmaktır ancak sitenizde canlı sohbet gibi etkileşimli öğeler varsa bu mümkün olmayabilir veya yapmaya çalıştığınız diğer şeyleri olumsuz etkileyebilir.

Çıkma Oranı

Belirtildiği gibi – siteniz ne kadar hızlı olursa, insanların etrafta kalma olasılığı o kadar yüksek olur. Bu, sayfa sıralamasının önemli bir unsuru olan hemen çıkma oranını azaltır. Google hemen çıkma oranını, sitenizi giriş sayfasından etkileşime girmeden terk eden kişilerin yüzdesi olarak tanımlar. Yüksek bir hemen çıkma oranı, kötü site tasarımından ve alakasız içerikten de etkilense de, insanlar sabırsızlaştığı için yükleme hızı hala önemli bir unsurdur.

HTTPS ve HTTP/2

Google, müşterileri korumak adına güvenli sayfaları güvenli olmayanlardan daha üst sıralarda yer alır. Ancak, HTTPS sayfaları yavaşlatır ve bir ve iki ile ilgili sorunlara neden olur (Güvenlik sertifikalarını güncel tutmak da çok önemlidir, çünkü birçok kişi bir güvenlik sertifikası hatası alırsa siteyi hemen terk eder). CDN hizmetlerinin HTTPS’yi tam olarak nasıl etkilediğine daha yakından bakalım.

CDN, HTTPS uygulamasını hızlandırarak yükleme hızı üzerindeki etkiyi azaltır. “Edge” sunucuları, bağlantı gecikmesini azaltarak SSL/TLS anlaşmasını işleyebilir. Bunu sorunsuz bir şekilde uygulamak için, ideal olarak daha da güvenli olacak şekilde tasarlanmış daha yeni HTTP/2 protokolünü kullanarak, açıkça güvenli bir CDN sunan bir sağlayıcı seçmeniz gerekir.

Bekleme süresi

Sahip olduğunuz her sayfanın hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlayarak insanların sitenizde geçirdikleri süre artar. CDN uygulamak, bunu yapmanın sitenizdeki her bir sayfayı gözden geçirip optimize etmekten daha hızlı bir yoludur. Sitede geçirdiğiniz süreyi takip edin – ortalama bir dakika veya daha fazlasını istiyorsunuz. Bundan daha azı, insanlar sitenizden hemen çıkmasalar bile, etrafta dolaşmadıklarını gösterir. Birisi sitenizde ne kadar uzun süre kalırsa, dönüşüm elde etme olasılığınız o kadar artar.

Optimize Edilmiş Görüntüler

CDN, resimlerinizi optimize etmenize olanak tanır. Bu sadece sayfa hızı için değil, Google görsel arama tıklamalarının yaklaşık %63’ü site trafiğine dönüştüğü için önemlidir. Nişinize bağlı olarak, görsel aramalardan yüksek oranda trafik alabilirsiniz ve görsel sıralamaları da yükleme hızını hesaba katar. Açıkçası, bu bazı endüstriler için diğerlerinden daha etkilidir, ancak pazarlamacıların bunu görmezden gelmemesi yeterince önemlidir.

Çarpıcı görüntülere sahip olmak çok önemlidir, bir CDN kullanmak insanların onları görmesini sağlamaya yardımcı olur.

Görüldüğü gibi CDN entegrasyonu, yerel alanı dışında faaliyet gösteren herhangi bir şirket için önemlidir ve küresel operasyonları olan şirketler için hayati öneme sahiptir. Kendi sunucularınızı başka yerlerde çalıştırmaktan daha ucuzdur ancak müşterilerinize aynı etkiyi sağlayacaktır. CDN, sayfa hızını iyileştirir ve görüntü yükleme sürelerini optimize eder, bu da hemen çıkma oranlarını azaltır ve bekleme süresini iyileştirir – bunların tümü web sitenizin daha hızlı yüklendiğini görecektir.

Bununla birlikte, bazı insanlar hala CDN’yi (İçerik Dağıtım Ağı) Barındırma ile karıştırabilir, ancak hepimiz aşağıdaki bölümdeki karışıklığı gidermeye hazırız.

CDN (İçerik Dağıtım Ağı) Hosting’ten Ne Kadar Farklıdır?

Web barındırma, web sitenizi bir sunucuda barındırmak ve kullanıcıların internet üzerinden erişmesine izin vermek için kullanılır. Genel olarak, tek bir sunucuda barındırma anlamına gelir. Öte yandan bir CDN, içeriğinizi çok sunuculu bir ortamdan sunar. Ancak, bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı), içeriği birden çok farklı sunucudan teslim ederek çalışacaktır.

Barındırma daha çok mağaza kiralama gibidir. Web sitenize erişilebileceği bir sunucu sağlar ve kullanıcı istekleri çözülür. Bir CDN önce ana sunucuda bulunan içeriği çoklu PoP’lerinde önbelleğe alır. Kullanıcı web sitesinden bir bilgi istediğinde, istenen içerik PoP’lerde önbelleğe alınan içerikten yüklenecektir. Mimari bu şekilde değişecek.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    CDN Nedir? CDN Avantajları Nelerdir?