Yükleniyor

Brute Force (Kaba Kuvvet) Saldırısı Nedir? Nasıl Korunabiliriz?

Merhabalar arkadaşlar, bugün sizlere Kaba kuvvet saldırısından, türlerinden ve korunma yöntemlerinden bahsedeceğim. Vakit kabetmeden konuya giriyorum.

Kaba Kuvvet Saldırısı Tanımı

Kaba kuvvet saldırısı, parolaları, oturum açma kimlik bilgilerini ve şifreleme anahtarlarını kırmak için deneme yanılma yöntemini kullanan bir bilgisayar korsanlığı yöntemidir. Bireysel hesaplara ve kuruluşların sistemlerine ve ağlarına yetkisiz erişim elde etmek için basit ve güvenilir bir taktiktir. Bilgisayar korsanı, doğru oturum açma bilgilerini bulana kadar bir sürü kombinasyon dener ve test etmek için genellikle bir bilgisayar kullanarak birden çok kullanıcı adı ve parola dener.

“Kaba kuvvet” adı, kullanıcı hesaplarına erişmek için aşırı derecede güçlü girişimlerde bulunan saldırganlardan gelir. Eski bir siber saldırı yöntemi olmasına rağmen, hala daha bilgisayar korsanları arasında popüler bir taktik olmaya devam eder.

Kaba Kuvvet Saldırılarının Türleri

brute force attack 2

Saldırganların yetkisiz erişim elde etmesine ve kullanıcı verilerini çalmasına izin veren çeşitli kaba kuvvet saldırı yöntemleri vardır.

Basit Kaba Kuvvet Saldırıları

Basit bir kaba kuvvet saldırısı, bir bilgisayar korsanı herhangi bir yazılım kullanmadan kullanıcının oturum açma kimlik bilgilerini manuel olarak tahmin etmeye çalıştığında meydana gelir. Bu genellikle standart parola kombinasyonları veya kişisel kimlik numarası (PIN) kodları aracılığıyla olur.

Bu saldırılar basittir çünkü birçok kişi hala “kendim” veya “123456” gibi güçsüz parolalar kullanır veya birden fazla web sitesi için aynı parolayı kullanır. Parolalar, bir kişinin favori spor takımının adı gibi potansiyel parolasını kırmak için asgari düzeyde keşif çalışması yapan bilgisayar korsanları tarafından da tahmin edilebilir.

Sözlük Saldırıları

Sözlük saldırısı, saldırganın bir hedef seçtiği ve ardından bu kişinin kullanıcı adına karşı olası parolaları test ettiği basit bir kaba kuvvet saldırısıdır. Saldırı yönteminin kendisi teknik olarak kaba kuvvet saldırısı olarak kabul edilmez, ancak kötü niyetli birinin şifre kırma sürecinde önemli bir rol oynayabilir.

“Sözlük saldırısı” adı, sözlüklerde dolaşan ve kelimeleri özel karakterler ve sayılarla değiştiren bilgisayar korsanlarından gelir. Bu saldırı türü genellikle zaman alıcıdır ve daha yeni, daha etkili saldırı yöntemlerine kıyasla başarı şansı düşüktür.

Hibrit Kaba Kuvvet Saldırıları

Hibrit bir kaba kuvvet saldırısı, bilgisayar korsanının bir sözlük saldırısı yöntemi ve basit kaba kuvvet saldırısıyla birleştirmesine verilen isimdir. Bilgisayar korsanının bir kullanıcı adını bilmesiyle başlar, ardından bir hesap oturum açma kombinasyonu keşfetmek için bir sözlük saldırısı ve basit kaba kuvvet yöntemleri uygular.

Saldırgan, olası sözcüklerin bir listesiyle başlar, ardından doğru parolayı bulmak için karakter, harf ve sayı kombinasyonlarıyla denemeler yapar. Bu yaklaşım, bilgisayar korsanlarının yaygın veya popüler kelimeleri sayılar, yıllar veya “2000” veya “kutahya” gibi rastgele karakterlerle birleştiren parolaları keşfetmesine olanak tanır.

Ters Kaba Kuvvet Saldırıları

Bir ters kaba kuvvet saldırısında bir saldırganın işe, genellikle bir ağ ihlali yoluyla keşfedilen bir parolayla başladığını görür. Milyonlarca kullanıcı adı listesini kullanarak eşleşen bir oturum açma kimlik bilgilerini aramak için bu parolayı kullanırlar. Saldırganlar, bir eşleşme için kullanıcı adları veritabanında arama yapmak için “sifre2000” gibi yaygın olarak kullanılan zayıf bir parola da kullanabilir.

Kimlik Bilgileri Doldurma

Kimlik bilgisi doldurma taktiği, kullanıcıların zayıf parola alışkanlıklarından beslenir. Saldırganlar, çaldıkları kullanıcı adı ve şifre kombinasyonlarını toplar ve daha sonra ek kullanıcı hesaplarına erişim sağlayıp sağlayamayacaklarını görmek için diğer web sitelerinde test ederler. Bu yaklaşım, insanlar aynı kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunu kullanırsa veya çeşitli hesaplar ve sosyal medya profilleri için şifreleri yeniden kullanırsa başarılı olur.

Kaba Kuvvet Saldırılarının Arkasındaki Güdü Nedir?

Bir saldırganın bir parolayı başarıyla kırması aylar hatta yıllar alabileceğinden, kaba kuvvet korsanlığı çok fazla sabır gerektirir. Ancak, potansiyel ödüller çok büyüktür.

Kaba Kuvvet Saldırısı Neden Yapılır?

brute force attack 4

Reklamlardan veya Etkinlik Verilerinden Yararlanma

Bir bilgisayar korsanı, reklam komisyonundan finansal kazanç elde etmek için bir web sitesine veya birden fazla web sitesine kaba kuvvet saldırısı başlatabilir. Yaygın yöntemler şunları içerir:

  • Saldırgan, bir ziyaretçi tarafından her tıklandığında veya görüntülendiğinde para kazanmasını sağlayan popüler web sitelerine spam reklamlar yerleştirme yapabilir.
  • Trafiği güvenli bir web sitesinden, güvensiz reklam sitelerine yönlendirmek.
  • Bir web sitesine ve site ziyaretçilerine, etkinliği izleyen casus yazılım gibi kötü amaçlı yazılım bulaştırmak. Sonrasında ise toplanan verileri kullanıcının izni olmadan reklamcılara satmak.

Kişisel Verileri Çalmak

Bir kullanıcının kişisel hesaplarına girmek, finansal ayrıntılardan banka hesaplarına ve gizli tıbbi bilgilere kadar bir veri madeni sağlayabilir. Bir hesaba erişim, bir saldırganın bir kişinin kimliğini taklit etmesine, paralarını çalmasına, kimlik bilgilerini üçüncü taraflara satmasına veya bilgileri daha geniş saldırılar başlatmak için kullanmasına olanak tanır.

Kişisel veriler ve oturum açma kimlik bilgileri, saldırganların kuruluşların hassas veritabanlarına erişim sağladığını gören kurumsal veri ihlalleri yoluyla da çalınabilir.

Kötü Amaçlı Yazılım Yaymak

Kaba kuvvet saldırıları genelde kişisel saldırılar değildir. Bir bilgisayar korsanı sadece ortalığı karıştırmak ve kötü niyetli becerilerini sergilemek isteyebilir. Bunu, kötü amaçlı yazılımları e-posta veya Kısa Mesaj Hizmeti (SMS) mesajları yoluyla yayarak, kötü amaçlı yazılımları meşru bir site gibi görünecek şekilde tasarlanmış sahte bir web sitesinde gizleyerek veya web sitesi ziyaretçilerini kötü niyetli sitelere yönlendirerek yapabilirler.

Saldırgan, bir kullanıcının bilgisayarına kötü amaçlı yazılım bulaştırarak, bağlı sistemlere ve ağlara girebilir ve kuruluşlara karşı daha geniş siber saldırılar başlatabilir.

Kötü Amaçlı Faaliyetler için Sistemleri Ele Geçirme

Kaba kuvvet saldırıları, kötü niyetli hackerların botnet adı verilen birden fazla cihaz kullanarak daha geniş saldırılar başlatmasında rol oynayabilir. Bu tipik olarak, hedefin güvenlik savunmasını ve sistemlerini güçlendirmeyi amaçlayan dağıtılmış bir hizmet reddi (DDoS) saldırısıdır.

Bir Şirket veya Web Sitesinin İtibarını Mahvetmek

Kaba kuvvet saldırıları genellikle bir kuruluştan veri çalmak amacıyla başlatılır ve bu da onlara yalnızca finansal zarara mâl olmakla kalmaz, aynı zamanda büyük bir itibar hasarına da neden olur. Web siteleri, müstehcen veya rahatsız edici metin ve resimlerle onları istila eden ve böylece itibarlarını zedeleyen saldırılarla hedef alınabilir ve bu da sitelerin kaldırılmasına neden olabilir.

Kaba Kuvvet Saldırıları Nasıl Önlenir?

Kişiler ve kuruluşlar, kendilerini Uzak Masaüstü Protokolü (RDP) gibi bilinen güvenlik açıklarına karşı korumak için çeşitli taktikler kullanabilir. Şifreler ve kriptografi çalışması olan Kriptanaliz, kuruluşların güvenlik savunmalarını güçlendirmelerine ve gizli bilgilerini kaba kuvvet saldırılarından korumalarına da yardımcı olabilir.

Daha Güçlü Parola Uygulamaları Kullanın

Parolaları hedef alan kaba kuvvet saldırılarına karşı savunmanın en iyi yolu, parolaları kırmak için mümkün olduğunca zor hale getirmektir. Son kullanıcılar, daha güçlü parolalar kullanarak ve parola en iyi uygulamalarını izleyerek kendilerinin ve kuruluşlarının verilerini korumada önemli bir role sahiptir. Bu, saldırganların parolalarını tahmin etmelerini daha zor ve zaman alıcı hale getirecek ve bu da onların pes etmelerine neden olabilecektir.

Daha güçlü parola uygulamaları şunları içerir:

Güçlü ve çok karakterli şifreler oluşturun: Temel bir kural, şifrelerin 10 karakterden uzun olması ve büyük ve küçük harfler, semboller ve rakamlar içermesidir. Bu, bir bilgisayar korsanının elinde bir süper bilgisayar olmadığı sürece, bir parolayı kırmanın zorluğunu ve süresini birkaç saatten birkaç yıla çıkarır.

Ayrıntılı parolalar kullanın: Daha fazla karakter kullanmak iyi bir parola uygulaması olsa da, bazı web sitelerinde parola uzunluğuyla ilgili kısıtlamalar olabilir. Bu nedenle, saldırganların basit sözlük saldırılarıyla başarılı olmasını önlemek için karmaşık parolalar kullanın.

Parola oluşturma kuralları oluşturun: Bir başka iyi parola taktiği, sözcükleri okuyan diğer insanlara anlamsız görünecek şekilde kısaltmaktır. Bu, sesli harfleri kaldırarak veya yalnızca kelimelerin ilk iki harfini kullanarak ve ardından bir dizi kısaltılmış kelimeden anlamlı bir ifade oluşturarak yapılabilir. Örneğin, “umut” kelimesini “umt” veya “kırmızı” kelimesini “krmzı” olarak kısaltmak.

Yaygın parolalardan kaçının: Ad, spor takımı veya yalnızca “parola” gibi sık kullanılan parolalar son derece risklidir. Bilgisayar korsanları, insanların şifrelerinde kullandıkları yaygın kelimeleri veya ifadeleri bilir ve bu ortak kelimelere dayalı taktikler uygulayarak insanların hesaplarını ele geçirir.

Her hesap için benzersiz şifreler kullanın: Kimlik bilgisi doldurma, bilgisayar korsanlarının başka yerlerde kullanılıp kullanılmadıklarını kontrol etmek için web sitelerinde kullanılan şifreleri test ettiğini görür. Ne yazık ki, insanlar e-posta hesapları, sosyal medya profilleri ve haber web siteleri için şifrelerini sıklıkla yeniden kullandıklarından, bu oldukça başarılı oluyor. Herhangi iki web sitesi veya hesap için asla aynı şifreyi kullanmamak önemlidir.

Parola yöneticilerini kullanın: Parola yöneticisi, insanların oturum açtıkları tüm web siteleri için güvenli, benzersiz parolalar oluşturmasını kolaylaştırır. Kullanıcıların birden fazla web sitesine girişlerini otomatik olarak oluşturur ve izler, kullanıcının yalnızca şifre yöneticisine giriş yaparak tüm hesaplarına erişmesini sağlar. Bir parola yöneticisi ile kullanıcılar, uzun ve karmaşık parolalar oluşturabilir, bunları güvenli bir şekilde saklayabilir ve parolalarını unutma, kaybetme veya çalınma riskiyle karşılaşmaz.

 

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    Brute Force (Kaba Kuvvet) Saldırısı Nedir? Nasıl Korunabiliriz?