Yükleniyor

Microsoft Azure Nedir?

Microsoft Azure hızlı, esnek ve uygun fiyatlı bir platformdur ve fiyatlandırması ve yetenekleri onu piyasadaki en iyi genel bulut teklifi haline getirir. Şimdi bunu sizin için nasıl çalıştıracağınıza bir göz atalım .

Eskiden Windows Azure olarak bilinen Microsoft Azure, Microsoft’un genel bulut bilgi işlem platformudur. Bilgi işlem, analitik, depolama ve ağ iletişimi dahil olmak üzere bir dizi bulut hizmeti sağlar. Kullanıcılar, yeni uygulamalar geliştirmek ve ölçeklendirmek veya mevcut uygulamaları genel bulutta çalıştırmak için bu hizmetler arasından seçim yapabilir .

Azure platformu, işletmelerin zorlukları yönetmelerine ve kurumsal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçlar. E-ticaret, finans ve çeşitli şirketler dahil olmak üzere tüm endüstrileri destekleyen araçlar sunar ve açık kaynak teknolojileriyle uyumludur. Bu, kullanıcılara tercih ettikleri araçları ve teknolojileri kullanma esnekliği sağlar. Microsoft, Azure için kullandığın kadar öde  esasına göre ücret alır; bu, abonelerin her ay yalnızca kullandıkları belirli kaynaklar için ücretlendirilen bir fatura aldıkları anlamına gelir.

Microsoft Azure Nasıl Çalışır?

Müşteriler Azure’a abone olduklarında, Azure portalında yer alan tüm hizmetlere erişebilirler . Aboneler, sanal makineler ( VM ) ve veritabanları gibi bulut tabanlı kaynaklar oluşturmak için bu hizmetleri kullanabilir .

Microsoft’un Azure portalı aracılığıyla sunduğu hizmetlere ek olarak, bazı üçüncü taraf satıcılar da yazılımı doğrudan Azure üzerinden kullanılabilir hale getirir. Üçüncü taraf uygulamalar için faturalanan maliyet büyük ölçüde değişir ancak uygulama için bir abonelik ücretinin yanı sıra uygulamayı barındırmak için kullanılan altyapı için bir kullanım ücreti ödenmesini içerebilir .

Microsoft, Azure için beş farklı müşteri desteği seçeneği sunar:

  • Temel
  • geliştirici
  • Standart
  • Profesyonel Doğrudan
  • Premier

Bu müşteri destek planları kapsam ve fiyat açısından farklılık gösterir. Tüm Azure hesapları için temel destek sağlanır, ancak Microsoft diğer destek teklifleri için bir ücret alır. Geliştirici desteği aylık 29 ABD Doları, Standart destek aylık 100 ABD Doları ve Profesyonel Doğrudan destek aylık 1000 ABD Dolarıdır. Microsoft, Premier desteğin fiyatını açıklanmamaktadır.

Microsoft Azure Ne İçin Kullanılır?

Microsoft Azure çok sayıda hizmet teklifinden oluştuğundan, kullanım durumları son derece çeşitlidir. Bulutta sanal makineleri veya kapsayıcıları çalıştırmak , Microsoft Azure’un en popüler kullanımlarından biridir. Bu işlem kaynakları, etki alanı adı sistemi ( DNS ) sunucuları gibi altyapı bileşenlerini barındırabilir ; Windows Server hizmetleri Internet Information Services ( IIS ) gibi; veya üçüncü taraf uygulamalar. Microsoft ayrıca Linux gibi üçüncü taraf işletim sistemlerinin kullanımını da destekler .

Azure, bulutta veritabanlarını barındırmak için bir platform olarak da yaygın olarak kullanılır. Microsoft, Azure SQL gibi sunucusuz ilişkisel veritabanları ve NoSQL gibi ilişkisel olmayan veritabanları sunar .

Ayrıca platform, yedekleme ve felaket kurtarma için sıklıkla kullanılmaktadır . Birçok kuruluş, uzun vadeli Veri saklama gereksinimlerini karşılamak için Azure depolamayı arşiv olarak kullanır.

Azure ürünleri ve hizmetleri

Microsoft, Azure bulut hizmetlerini aşağıdakiler dahil olmak üzere yaklaşık iki düzine kategoriye ayırır:

Hesapla: Bu hizmetler, bir kullanıcının VM’leri, kapsayıcıları ve toplu işleri dağıtmasına ve yönetmesine olanak tanır ve ayrıca uzaktan uygulama erişimini destekler. Azure bulutunda oluşturulan işlem kaynakları, kaynağın dış dünya tarafından erişilebilir olması gerekip gerekmediğine bağlı olarak genel IP adresleri veya özel IP adresleri ile yapılandırılabilir.

Mobil: Bu ürünler, geliştiricilerin mobil cihazlar için bulut uygulamaları oluşturmasına, bildirim hizmetleri, arka uç görevleri için destek, uygulama programı arabirimleri ( API’ler ) oluşturmaya yönelik araçlar ve coğrafi bağlamı verilerle birleştirme yeteneği sağlamasına yardımcı olur.

Ağ.:Bu hizmetler, web uygulamalarının geliştirilmesini ve dağıtımını destekler. Ayrıca arama, içerik teslimi, API yönetimi , bildirim ve raporlama için özellikler sunarlar.

Depolamak. Bu hizmet kategorisi, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler için ölçeklenebilir bulut depolama sağlar. Ayrıca büyük veri projelerini, kalıcı depolamayı ve arşiv depolamayı da destekler.

Analitik: Bu hizmetler, dağıtılmış analitik ve depolamanın yanı sıra gerçek zamanlı analitik, büyük veri analitiği, veri gölleri, makine öğrenimi ( ML ), iş zekası ( BI ), nesnelerin interneti ( IoT ) veri akışları ve veri ambarı için özellikler sağlar.

ağ: Bu grup, sanal ağlar , özel bağlantılar ve ağ geçitlerinin yanı sıra trafik yönetimi ve tanılama, yük dengeleme, DNS barındırma ve dağıtılmış hizmet reddi ( DDoS ) saldırılarına karşı ağ koruması hizmetleri içerir.

Medya ve içerik dağıtım ağı (CDN).:Bu CDN hizmetleri, isteğe bağlı akış, dijital haklar koruması, kodlama ve medya oynatma ve indekslemeyi içerir.

Entegrasyon. Bunlar sunucu yedekleme, site kurtarma ve özel ve genel bulutları birbirine bağlama hizmetleridir.

Kimlik: Bu teklifler, yalnızca yetkili kullanıcıların Azure hizmetlerine erişmesini sağlar ve buluttaki şifreleme anahtarlarının ve diğer hassas bilgilerin korunmasına yardımcı olur. Hizmetler,  Azure Active Directory  ve çok faktörlü kimlik doğrulama ( MFA ) desteği içerir.

Nesnelerin interneti: Bu hizmetler, kullanıcıların sensörlerden ve diğer cihazlardan IoT verilerini yakalamasına, izlemesine ve analiz etmesine yardımcı olur . Hizmetler, kodlama ve yürütme için bildirimler, analizler, izleme ve destek içerir.

DevOps: Bu grup, DevOps yazılım geliştirme süreçlerini kolaylaştıran Azure DevOps (eski adıyla Visual Studio Team Services) gibi proje ve işbirliği araçları sağlar . Ayrıca uygulama tanılama, DevOps araç entegrasyonları ve yapı testleri ve deneyler için test laboratuvarları için özellikler sunar.

Gelişim: Bu hizmetler, uygulama geliştiricilerinin kod paylaşmasına, uygulamaları test etmesine ve olası sorunları izlemesine yardımcı olur. Azure, JavaScript, Python, .NET ve Node.js dahil olmak üzere çeşitli uygulama programlama dillerini destekler. Bu kategorideki araçlar ayrıca Azure DevOps, yazılım geliştirme kitleri (SDK’ler) ve blok zinciri desteği içerir .

Güvenlik: Bu ürünler, bulut güvenliği tehditlerini belirleme ve bunlara yanıt vermenin yanı sıra şifreleme anahtarlarını ve diğer hassas varlıkları yönetme yetenekleri sağlar.

Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi: Bu, bir geliştiricinin uygulamalara ve veri kümelerine yapay zeka , makine öğrenimi ve bilişsel bilgi işlem yeteneklerini aşılamak için kullanabileceği geniş bir hizmet yelpazesidir.

Konteynerler: Bu hizmetler, bir kuruluşun Docker ve  Kubernetes gibi ortak platformları kullanarak Azure bulutunda büyük hacimli kapsayıcıları oluşturmasına, kaydetmesine, düzenlemesine ve yönetmesine yardımcı olur .

Veritabanları: Bu kategori, SQL ve NoSQL için Hizmet Olarak Veritabanı ( DBaaS ) tekliflerinin yanı sıra Azure Cosmos DB ve PostgreSQL için Azure Veritabanı gibi diğer veritabanı örneklerini içerir. Ayrıca Azure SQL Veri Ambarı desteği, önbelleğe alma ve hibrit veritabanı entegrasyonu ve geçiş özelliklerini içerir. Azure SQL, platformun amiral gemisi veritabanı hizmetidir. Bir SQL sunucusunu dağıtmaya gerek kalmadan SQL işlevselliği sağlayan ilişkisel bir veritabanıdır.

Göç: Bu araç paketi, bir kuruluşun iş yükü Geçiş maliyetlerini tahmin etmesine ve yerel veri merkezlerinden Azure bulutuna iş yüklerinin fiili geçişini gerçekleştirmesine yardımcı olur.

Yönetim ve yönetişim: Bu hizmetler, bir bulut yöneticisinin bir Azure dağıtımını yönetmesine yardımcı olabilecek bir dizi yedekleme, kurtarma, uyumluluk , otomasyon, zamanlama ve izleme araçları sağlar.

Karışık gerçeklik: Bu hizmetler, geliştiricilerin Windows Karma Gerçeklik ortamı için içerik oluşturmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır .

blok zinciri: Azure Blok Zinciri Hizmeti, bir blok zinciri konsorsiyumuna katılmanıza veya kendinizinkini oluşturmanıza olanak tanır.

0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırakın

Yükleniyor
svg
Hızlı Erişim
  • 01

    Microsoft Azure Nedir?